tarafından - Nisan 7, 2020
69 görüntüleme

Sıklıkla merak edilen konulardan biri de miyom arttıran faktörler nelerdir? Konusudur. Otuz ile kırk yaşlarında olan her dört kadından bir tanesinde görülebilen bir durumdur. Menopoz sonrası dönemde küçülebilmektedir. Kadınların en çok endişelendikleri konulardan arasındadır. Konunun anlaşılabilmesi için öncelikle konunun tanımının yapılması doğru olacaktır.

Miyom Nedir?

Miyom; uterus (rahim) içinde ya da çevresinde gelişen iyi huylu yani kanserli olmayan bir tümördür. Diğer bir tanımı ile miyom; rahim ve rahim ağzında meydana gelen normalin dışında düz kas dokusu büyümeleridir. Kas tabakasında yer alan düz kas hücreleri anormal bir şekilde büyür. Bazı zamanlar birden fazla miyom gelişebilir.

Çocuk sahibi olan kadınların yaklaşık olarak % 20' sini etkilemektedir. Miyomları olan kadınların pek çoğu durumdan haberdar olmadan yaşamlarını sürdürürler. Zira, bu yumrular küçük kalabilirler. Bazen de hiçbir belirti göstermeyebilirler. Dolayısıyla bazı hastalarda tetkik ve incelemelerden sonra tanı konulabilir. Genellikle çok yavaş büyüme gösterirler. Ancak; gebelik döneminde bu durum değişebilir.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyomu olan kadınların bir çoğu hiçbir semptom yaşamaz. Ancak; belirtilerini yaşayan kadınlar mevcuttur.

Bacak ve sırt ağrıları görülebilir. Miyomlar büyüyebilmek için oksijene ve kanlanmaya ihtiyaç duyarlar. Ani büyüyen miyomların oksijen ihtiyacı karşılanamadığı için hücre ölümü meydana gelir. Bu esnada ortaya çıkan kimyasallar ağrıya sebebiyet verirler.

  • Kabızlık
  • Bir haftadan uzun süren adet dönemleri
  • Ağır adet kanamaları
  • Kansızlık
  • Mesaneyi boşaltma zorlukları
  • Sıklıkla idrara çıkma durumu
  • İlişki esnasında ağrı hissedilmesi

Düşük riski ve kısırlık belirtileri olabilir. Miyomlar, endometriumda değişikliklere sebep olarak döllenen yumurtanın rahme tutunmasını engelleyebilir. Fallop tüplerine yani yumurtalık kanallarına baskı yaparlar. Bu da spermin yumurtaya erişmesini ve döllenmeyi önler. Düşük riski % 40 oranlarındadır. miyomlar büyür, rahimdeki yerleşim ve büyüklüklerine göre bebeğin gelişmesini engelleyebilir. Bu da düşük riskini doğurur. Sayılanlar belirtilerden bazılarıdır. Kimi kadın bu belirtilerden bir kaçını birden yaşarken bazılarında bu belirtilerden biri görülebilir.

Miyom Nedenleri

Miyom nedeni bilinmemektedir. Klinik deneyimler ve yapılan araştırmalar birçok faktörün miyoma neden olabileceği ortaya konmuştur.

Genetik Faktörler

Genetik faktörlerin miyom oluşumunu ve aynı zamanda miyom gelişimini etkilediği düşünülmektedir.

Hormonal Faktörler

Hamilelik için hazırlık esnasında her adet döngüsü sırasında uterus(rahim) astarının gelişimini uyaran iki hormon olan progesteron ve östrojen, miyomların büyümesini artırdığı düşünülmektedir.

Diğer Faktörler

Bunların yanı sıra başka faktörlerinde miyomlar üzerinde etkili olduğu görülmektedir.

  • Obez olmak ya da aşırı kilolu olmak miyom riskini artırmaktadır.
  • Vücudun insülin benzeri büyüme faktörü gibi dokuları korumsına yardımcı olan maddeler miyom büyümesinde etkili olabilir.
  • Hiç doğum yapmamak
  • Adet döneminin çok erken yaşlarda başlaması
  • Düzensiz ve yetersiz beslenme
  • Yoğun stres
  • Aşırı derecede alkol tüketimi
  • Yüksek tansiyon
  • Ağırlıklı bir şekilde kırmızı et ve şarküteri ürünleriyle beslenmek

Bu faktörlerde miyom üzerinde etkili olabilmektedir.

Miyom Tanısı Nasıl Konulur?

Miyom tanısı konulması son derece basit işlemlerle gerçekleşir. Jinekolojik bir muayene sonrası miyom tanısı konulabilir. Burada önemle belirtilmelidir ki; miyomlar, erken dönemdeki gebelik, bağırsak ve yumurtalık tümörleri ile karıştırılabilir. Bu nedenle; kesinlikle detaylı bir inceleme gerektirir. Hasta ayrıntılı bir muayene ve incelemeden geçirilir. Miyomların tanısında şu yöntemler kullanılmaktadır.

Ultrason; yüksek frekanstaki ses dalgalarını kullanarak üreme organlarının görüntülenmesi sağlanır. Miyomlar, 1 cm' den çok büyük ya da küçük ise ultrason incelemesinden sonuç alınmayabilir.

Histerosalpingografi (HSG- rahim filmi) adı verilen inceleme yapılmaktadır. Rahim ve fallop tüplerine özel bir boya verilir ve bu yapılar değerlendirilir. Bu yöntemle rahim ve tüplerdeki anormaliklerin tanısına imkân sağlanır. Böylece miyomların tanısı yapılmış olur.

Miyom Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Tüm miyomların çıkarılmasına gerek yoktur. Elbette, hastanın düzenli olarak takip edilmesi gereklidir. Düzenli kontrollerle doğru e etkili tedavi gerçekleştirilebilir. Miyomlar iki farklı şekilde tedavi edilebilmektedir.Elbette tedavi şekli belli faktörlere göre belirlenecektir. Önce muayene ve incelmeler yapılır. Hastanın durumuna göre tedavi şekli belirlenir ve uygulanır.

  • İlaç tedavisi
  • Cerrahi tedavi

İlaç Tedavisi

Basit bir miyom mevcut olduğunda cerrahi müdahaleye gerek kalmayabilir. Bu gibi miyomlar için ilaç tedavisi uygulanır. Uzman hekimin muayenesi ve gerekli tetkiklerin ardından gerekli olan ilaç tedavisine başlanır.

Cerrahi Tedavi

Gereken hallerde cerrahi müdahale yapılmalıdır. Miyomun rahim duvarından çıkarılması için uygulanan cerrahi bir müdahaledir. Özellikle çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda rahmin korunabilmesi için yapılan bir cerrahi işlemdir. Bu tedavi şekli halk arasında kapalı ameliyat olarak da adlandırılmaktadır. Ancak; açık cerrahi ya da laparoskopik olarak da yapılabilir. Hastanın karın bölgesine uygulanır. Özel aletler yardımı ile karın bölgesine girilir. Açılan birkaç delikten ameliyat gerçekleşmektedir.

  • Rahim bırakılarak yalnızca miyomların çıkarıldığı ameliyatlara miyomektomi adı verilir.
  • Cerrahi Histeroskopi ise rahme yerleştirilen histeroskopla rahim içindeki miyomların çıkartılmasıdır.
  • Cerrahi Laparoskopi; rahmin dış duvarına yerleşen miyomların çıkarılması işlemidir. İnce bir kesi uygulanır. Bu ince kesiden laporoskopla karın içine girilir ve miyomlar çıkarılır.
  • Laparoskopi, daha büyük bir girişimdir. Miyomlar eğer çok büyük ya da çok fazla sayıda ise bu girişim uygulanır.

Bu yöntemlerin hangisinin uygulanacağı hastanın genel durumu ve tetkikleri sonucu belirlenir.

Miyom ve Kist Arasındaki Farklar Nelerdir?

En çok merak edilen hususlardan bir tanesi de miyom ve kist arasındaki farklardır. Yukarıda da belirtildiği gibi miyom ve kistler farklıdır. Bu farkı tanımlarında görmek mümkündür. Miyom, düz kas hücrelerinin bir araya geldiği rahim içi ya da çevresinde yer alan katı tümörlerdir. Kistler ise yumurtalık içindeki içi su dolu keselerdir. Miyomlar da kistler de iyi huyludur.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.