tarafından - Nisan 7, 2020
61 görüntüleme

Kadınlarda görülen yumurtalık kiste ve tedavisi en çok merak edilen konulardandır. Genelde kistlerin çoğunluğu zararsızdır. Ayrıca bu kistlerin genelde kendisinin geçmesi beklenir. Doktorlar ise her türlü kisti takip ederek kist büyüdüğünde sorun oluşturup oluşturmayacağını incelerler. Bu tip kistlerin çoğunluğu küçük boyutlardadır ve genelde hiçbir belirti göstermezler.

Bir kısmı da siz hiç sorun hissetmeden kendi kendine yok olup gider. Ancak bazıları kanama, patlama gibi belirtiler verebilirler. Bu kistler karın bölgesinde geçmeyen ağrıya neden olabileceği gibi ilişki esnasında da ağrı yapabilirler. Kendiliğinden geçmeyen kistler hormon tedavileri veyahut ameliyatla yok edilmektedir. Hormon tedavisinde ilaçla kistler yok edilmeye çalışılırken ameliyatta ise direkt olarak kiste müdahale edilmektedir.

Yumurtalık Kisti Hakkında

Yumurtalık kistlerinin oluştuğu bölgeler yumurtalığın yüzeyi ya da içidir. Bu bölgede içinde sıvı olan keseler ortaya çıkar. Bunlara kist adı verilir. Bu kesecikler genelde yumurtlama esnasında oluşmaktadır. Kadınlarda badem boyutunda iki adet yumurtalık bulunur. Bu yumurtalıklar her 30 günde bir yumurta bırakmaktadırlar. Buna da yumurtlama adı verilmektedir. Bu yumurtlama olayı sayesinde hamile kalma gibi olaylar meydana gelmektedir.

Adet Döngüsü Hakkında

Kadınlardaki iki yumurtadan biri her 30 günde bir düzenli olarak yumurta üretmektedir. Bu yumurtalar yumurtalık içerisinde yer alan su kesesinin içerisinde büyümektedir. Adet döngüsü adı verilen olayda beşinci gün geldiğinde östrojen adlı hormon rahmin çeperini gebelik amacıyla büyütür. 14.gündeyse yumurtalıkta yer alan kese iki cm civarına ulaşır ve ardından da karnın içerisine küçük bir yumurta bırakır. Yumurtlama kısaca budur. Kadınlar hamile kalması da bu sürelere denk gelir.

Yumurtalık Kistinin Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kistleri çoğunlukla küçük boyutlarda olduğundan belirti göstermeleri çok nadirdir. Bu kistler ayrıca iyi ve kötü huylu olarak ikiye ayrılırlar. İyi huylu olana selim, kötü huylu olanaysa habis adı verilmektedir. Genelde görülenleriyse iyi huylu ve boyutu oldukça küçük olanlarıdır. Bu kistlerin belirtileri:

  • Adetin düzensiz olması (en fazla bu şekilde belli olur),
  • Karın bölgesinde yaşanan şişlik,
  • Kabızlık ya da dışkılama sırasında ağrı oluşması (sindirim sisteminde bozulma),
  • Çok sık idrar yapma isteği vb. olarak sıralanabilir.

Tüm bu belirtiler, öbür organlarınkine bakıldığında çok azdır. Bu nedenle de genelde çok büyüseler dahi anlamak imkânsızdır. Bu kistlerin varlığı genelde doktora rutin bir kontrol için gittiğinizde ortaya çıkmaktadır. Yumurtalık kistlerinin büyüklüğü 25 cm’lik bir boyuta ulaşabilir. Ancak bu boyutta dahi en büyük belirti karında oluşan şişliktir.

Yumurtalık Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık kanserini kötü huylu kist olarak düşünebiliriz. Bu kistlerin kendini belli etmesi:

  • İştahta yaşanan kayıp,
  • Kasıklarda yaşanan şiddetli ağrı,
  • Karında yaşanan anormal büyüme ya da şişkinlik,
  • Midede yanma,
  • Hiç geçmeyen mide bulantısı şeklinde gerçekleşir.

Bu belirtilerin herhangi biri sizde mevcutsa vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz. Bu kistler erken dönemde belli olursa tedavisi de çok kolay ve çok kısa zamanda gerçekleşir.

Yumurtalık Kistlerinin Teşhis Edilmesi

Yumurtalık kistlerini ortaya çıkaran doktorların rutin muayeneleridir. Doktor bir kistten şüphe duyarsa sizden bazı testleri yaptırmanızı ister. Bu testler ultrason, kan testi ve laparoskopidir. Ultrasonda iç organları ses dalgalarının sayesinde gözlemlenmektedir. Laparoskopide ise cerrahi işlem yapılmaktadır.

Laparaskop adı verilen bir küçük teleskop ile karın içerisindeki üreme organları gözlenir. Bu yöntem ayrıca kistin tedavisinde de kullanılmaktadır. Bir diğer yöntem olan kan testinde ise kanda yer alan maddeler ölçülür. Bu tanı yöntemlerinin bazıları sadece çok gerekli ise yapılır. Çünkü vücuda yapılan her müdahalenin bazı zararları bulunmaktadır.

Yumurtalık Kistinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kistlerin belirti vermemesi nedeniyle kist oluşumundan şüphe edilirse doktor sizin durumunuzu bir ya da iki ay boyunca izleyecektir. Çünkü genelde bu kistlerin kendiliğinden iyileşme süresi en fazla iki aydır. İki ay içerisinde geçmeyen ve büyümeye devam eden kistler içinse doktor size iki yol önermektedir. İlk yol doğum kontrolü yapılan haplar ile yapılan tedavidir.

Zaten genelde diğer yöntemden önce her hastalıkta olduğu gibi ilaç ile tedavi etme yöntemi denenmektedir. Bu işe yaramazsa ameliyat etme yöntemine başvurulur. Tedavide seçim kistinizin büyüklüğüne, yaşınıza, ilettiğiniz şikayetlere ve çocuk isteyip istemediğinize göre belirlenir.

Hormon Tedavisiyle Kist Yok Etme Yöntemi

Doktora gittiğinizde sonuçlar olumsuz çıkarsa yani kistiniz varsa doktorun bunu tedavi etmek için kullanacağı ilk şey doğum kontrolde kullanılan haplardır. Bu haplar sayesinde yumurtlamanız durmaktadır. Bu da sizin keselerinizin gelişmesinin önüne geçeceğinden vücudunuzda yeni bir kist de oluşmaz. Ancak bu tedavi yöntemi:

  • Sigara kullananlar,
  • 35 yaşını aşmış olanlar
  • Başka ağır hastalıkları bulunanlar için bazen uygunluk göstermeyebilmektedir.

Buna karar verecek olan doktorunuzdur. Eğer bu tedaviyi mevcut sebeplerden uygulayamayacaksanız ya da tedavi işe yaramazsa ameliyat yoluna başvurmanız gerekecektir.

Ameliyat Yöntemi

Kistten kurtulmak için kullanılacak olan ikinci ve son yöntem ameliyattır. Ameliyat sayesinde yumurtalık kistiniz size zarar vermeden yok olacaktır. Bu tedaviyi önerecek olan da yine doktorunuzdur. Bu tür ameliyatlarda bazı olumsuz durumlar da mevcuttur. Bazen sadece kist alınarak tedavi tamamlanabilmektedir.

Ancak bazı durumlarda kist ile birlikte yumurtalıklarınızdan biri ya da ikisinin birlikte alınması da gerekebilmektedir. Yumurtalıkların ikisinin de alınması durumunda yumurtlama işlemi yapamayacağınız için çocuğunuz olmayabilir. Bu nedenle ameliyattan önce her doktor mümkün olduğunda kisti ilaç tedavisi ile yok etmeye çalışmaktadır.

Doktorlar ameliyatta kist ile birlikte yumurtanın birinin ya da ikisinin de alınıp alınmayacağını bilmeyebilmektedir. Genelde sonucun ne olacağını doktorun kendi de ameliyat başladığında öğrenmektedir. Çünkü yumurtalıkların alınmasına duruma göre karar verilmektedir.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.