tarafından - Ağustos 20, 2019
2,731 görüntüleme

Topuk kırılması tarsal kemik kırılmaları olarak geçmektedir. Topuk kırıkları eklemlere etki ettiğinden dolayı ciddi bir rahatsızlık olabilir. Topuk kırılmasının başlıca belirtilerinden bahsedecek olursak; morluk, şişlik, ayakta duramamak, yürüme zorluğu çekme gibi durumlara rastlanır. Yüksek bir yerden düşme sonucu ciddi hasara yol açabilir. Ayrıca sporcularda koşucularda, zorlama ve yüklenmelere bağlı olarak ta ortaya çıkabilmektedir.

Spor ya da koşu ile ilgilenen kişilerin ayak yapısına uygun bir ayakkabı tercih etmeleri önemlidir. Başlangıçta kendini belli etmeyebilir bu kırılmalar, ancak daha sonra şiddetli ağrılara yol açabilir. Bu süreçte mutlaka bir ortopedi doktoruna görünmeniz gerekmektedir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Topuk kırıklığı öncelikle röntgen ve bilgisayarlı tomografi yöntemi ile gözlemlenerek incelenmelidir. Gerekli analiz sonucu ameliyata karar verilmelidir. Topuk kırığında uygulanacak olan en etkili tedavi yöntemi ameliyattır. Topuktaki kırık ciddi ise bu durumda alçı yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle ameliyat olunması gerekebilir. Ameliyat sonrasında 2 ay içerisinde iyileşme gözlemlenmektedir. Topuk kırığı tamamen tedavi edilmediği takdirde ciddi ağrılara yol açabilir. Bu süreçte hasta acı hissini oldukça yaşayabilir. Topuk kırılmasında öncelikli tedavi yöntemi alçı uygulanmasıdır. Eğer alçı tutmaz ya da topuk kırığı iyileşmez ise ameliyata karar verilir. Bu işlem ortopedi ve travmatoloji doktorları tarafından yapılmaktadır.

 

Topuk Kemiği Kırılması Sonrası Neler Yaşanır?

Cerrahi tedavi süreci zor olan bir ameliyat olduğunu söylemek mümkün. Eğer yeterince iyileşme görülmez ise hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkilemekle beraber ayağını yere bastığında ağrı hissine neden olabilir. Bu ameliyat sonucunda kireçlenme görülebilmektedir. Ayak bileğinde ve topukta ağrı oluşması söz konusudur. Ayrıca kireçlenmeye bağlı hareket kısıtlığı meydana gelebilir. Ayak tabanında şişlik ve batma hissi de oluşabilecek olumsuz durumların arasında yer almaktadır. Topuk kırılması ciddi boyutlarda ise tamamen iyileşme süresi 3 ayı bulabilmektedir. Normal şartlarda 6 hafta içerisinde kırılan kemik kaynamaktadır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi sayesinde bu vakalarda ameliyatın geliştirildiği bilinmektedir.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.