tarafından - Ağustos 27, 2020
230 görüntüleme

Son dakika! Yeni corona virüs kararları... Valilikler tek tek açıklıyor!

Gelen bir son dakika haberine göre; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 ilin sağlık müdürüyle videokonferans görüşmesi yaptı. Bakan Koca 6 şehrin sağlık müdürlerine talimatı verdi. Öte yandan bazı illerden tedbir haberleri gelmeye devam ediyor. İki ilde daha 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar ve düğün merasimleri için yeni kararlar alındı. İşte detaylar..

Türkiye'de son 24 saatte 1491 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 26 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 263 bin 998, can kaybı 6 bin 209 oldu.

Son 24 saatte 995 kişinin daha iyileşmesiyle Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 240 bin 792 oldu.

Koca: "Son dönemde iyileşen hasta sayımız yeni hasta sayımızdan daha az. Hasta sayımızı kontrollü sınırda tutmanın yolu yeni hasta sayısını azaltmak. Bugün için, aktif hastalarımızın sayısını azaltacak en geçerli yol tedbirdir. Sonunda yenilen virüs olacak." ifadelerini kullandı.

Son günlerde artan vaka sayılarının ardından yeni tedbirler gündeme gelmeye başladı. Gelen son dakika haberlerine göre önce Van'da sonra da Kütahya Simav'da 65 yaş üstü vatandaşlar ve düğün organizasyonları için yeni kararlar alındı.

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, düğünlerin nikah merasimi şeklinde ve takı töreniyle birlikte bir saatle sınırlı olacağını, 65 yaş ve üstü vatandaşların ücretsiz faydalandıkları belediye toplu taşıma kartlarını da geçici süreyle kullanıma kapatacaklarını söyledi.

Vali Mehmet Emin Bilmez, son günlerde artan korona virüs vakalarının önüne geçebilmek için alınacak yeni tedbirlerle ilgili kaymakamlar ve ilgili kurumlarla toplantı yaptı. Normalleşme süreciyle birlikte vaka sayılarındaki artış nedeniyle Türkiye’de 14 riskli il arasında bulunan Van’da, Vali Bilmez alınacak yeni tedbirleri değerlendirdi.

İçişleri Bakanlığının son genelgesinin de ele alındığı toplantıda, özellikle düğün, nikah, sünnet gibi toplu etkinliklere kısıtlama getirilmesi ve denetimlerin sıkılaştırılmasına karar verildi. Kısıtlamalara ve kurallara uymayanlara para cezası ve adli yaptırımlar uygulanacağını belirten Vali Bilmez, tedbirlerle birlikte vakaların kontrol altına alınabileceğini ifade etti.

Maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarının önemine dikkat çeken Vali Bilmez, hastaların takibinin evde yapılacağını söyledi. Vali Bilmez, “Korona virüs pandemisi ile ilgili operasyon merkezimiz var. Ayrıca hastaların takibini evde yapmak için 128 filyasyon ekibi oluşturduk. Bu ekiplerimiz hastalarımızı birebir takip edecek. Ayrıca aile hekimlerimiz, hasta ve evinde temaslı olanları günlük olarak telefon ve yüz yüze görüşmelerle takip edecek.

Ancak evinde pozitif vakadan dolayı izolasyonda olan ve rahatsızlanan vatandaşlar direkt olarak hastaneye gidemeyecek. Bu vatandaşlarımız 112’yi arayacak ve operasyon merkezinin yönlendirmesiyle filyasyon ekiplerimiz eve giderek ilk müdahalenin ardından gerekli tetkikleri ve test yapıp gerekirse tedaviyi başlatacak. Böylece hastaneler önündeki yığılmaları ve bulaş riskini azaltmış olacağız. Evde izolasyon başarılı bir sistem. Pozitif vakaların doktor izni dışında dışarı çıkması yasak. Ayrıca temaslı olan kişiler de 112’ye haber vermeden dışarı çıkamayacak. Bu kurallara uymayanlara para cezası ve adli işlem uygulanacak. Düğün salonlarında ve kır düğünlerinde artık müzik olmayacak ve halay çekilmeyecek. Düğünler saat 08.00 ile 22.00 saatleri arasında istenilen bir saatte yapılabilecek. Düğünler nikah merasimi şeklinde ve takı töreniyle birlikte bir saatle sınırlı olacak. Düğünleri denetleyen ekiplerimiz var. Kurallara uymayanlara para ve adli ceza uygulanacak” dedi.

Yaşlıların tedavisinin sıkıntılı ve çok uzun sürdüğünü hatırlatan Vali Bilmez, “65 yaş ve üstü vatandaşlarımız zorunlu olmadıkça dışarı çıkmasın. Bu vatandaşlarımızın pazar yeri, AVM gibi kalabalık yerlere giremeyecek. Ücretsiz faydalandıkları belediye toplu taşıma kartlarını geçici süreyle kullanıma kapatıyoruz” şeklinde konuştu.

Vali Mehmet Emin Bilmez başkanlığında yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Ömer Faruk Canpolat, kaymakamlar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, Sağlık Bakanlığı Saha Koordinatörü Yasin Akar, İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, Filyasyondan Sorumlu Müdür Yardımcısı Hamit Karataş, Sağlık Hizmetleri Başkanı Onur Mahmutoğlu da katıldı.

KÜTAHYA 

Kütahya'nın Simav ilçesinde 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların, pazar yerlerine girişleri ile belirli saatlerde toplu taşıma araçlarını kullanımlarına kısıtlama getirildi.

Simav Kaymakam Vekili Hakan Alkan başkanlığında toplanan Umumi İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, koronavirüs salgınına karşı yeni tedbirler aldı. Bu kapsamda 65 yaş ve üstü vatandaşların saat 12.00'den sonra pazar yerlerine giriş çıkışlarının kısıtlanmasına karar verildi.

Kurul ayrıca, 65 yaş ve üstü vatandaşların düğün, kına, nişan, mevlit, sünnet merasimi gibi toplu etkinliklere kabul edilmesinin kısıtlanmasını karara bağladı. Bu yaş grubunun 07.00-10.00 ile 17.00-22.00 saatleri arasında toplu taşıma araçlarını kullanmalarına da kısıtlama getirdi.

Kurul, 65 yaş ve üstü vatandaşlara getirilen yeni kısıtlamalar konusunda kolluk kuvvetlerinin gerçekleştirdiği kontrollerin daha da sıklaştırılmasını karara bağlarken, İlçe Hıfzıssıhha Kurulu'nda alınan kararlara uymayanlar hakkında İl İdaresi Kanunu'nun 66'ncı maddesi ve Kabahatler Kanunu'nun 32'inci maddesine göre idari para cezası ile diğer yaptırımların uygulanacağını bildirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son dönemde artan koronavirüs vaka sayıları sonrası ek tedbirlerin getirildiği 6 kentin sağlık müdürü ile videokonferans yöntemi ile bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda; koronavirüs salgınını kontrol altına almak için alınabilecek ek önlemler ve tedavi yöntemleri konuşuldu.

Bakan Koca, Twitter hesabından, dün Ankara, Konya, Kayseri, Şanlıurfa, Diyarbakır ve İzmir'in sağlık müdürleriyle yaptığı il değerlendirme toplantılarıyla ilgili paylaşımında, "6 ilimizin sağlık müdürleriyle ayrı ayrı toplantı yaptık. Yeni tedbirleri, sahadaki ihtiyaçları ele aldık. Hasta ve temaslı tespitinde hızlı hareket edilmesi, tedavilere süratle başlanması talimatını verdik" ifadelerini kullandı.

İşte talimatlar verilen 6 ille ilgili son dakika gelişmeleri...

ANKARA 

Ankara'da sünnet düğünü, kına gecesi ve nişan gibi etkinlikler yasaklandı, düğün ve nikah saatleri sınırlandırıldı.

İL UMUMİ HIFZISSIHHA KURUL KARARI ŞÖYLE:

Ankara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu 26/08/2020 tarihinde 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 23. 27. ve 72. maddelerine göre, Ankara Valisi Vasip ŞAHİN başkanlığında olağanüstü toplanarak gündemindeki konuları görüşüp aşağıdaki karar alınmıştır.

Ankara Valiliği, salgın tedbirleri kapsamında Ankara'da sünnet düğünü, kına gecesi ve nişan gibi etkinliklere müsaade edilmeyeceğini duyurdu. Düğün ve nikahlara ise 1 saat sınırı getirildi.

KONYA 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, esnaf ziyaretleri gerçekleştirerek maske, sosyal mesafe ve hijyen konularına dikkat edilmesinin önemini hatırlattı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Kılıçarslan Mahallesi Adakale Caddesinde esnafları ziyaret etti. Selçuklu ilçesindeki caddede esnaflara hayırlı işler temennisinde bulunan Başkan Altay, iş yeri sahiplerine ve çalışanlara maske, sosyal mesafe ve temizlik konusunda uyarılarda bulundu.

Son zamanlarda artan korona virüs vakalarına karşı kurallara uymak zorunda olduğumuzu hatırlatan Başkan Altay, “Günün ilk saatlerinde Adakale Caddesindeki esnaflarımızı ziyaret ederek, maske, mesafe ve temizlik uyarılarımızı yaptık. El ele verdiğimizde ve kurallara uyduğumuz takdirde salgının etkisini en aza indireceğiz inşallah. Uyarılarımızı dikkate alan bütün esnaf kardeşlerime teşekkür ediyorum. Tüm şehrimize bereket, sağlık ve huzurlu bir Cuma günü diliyorum” ifadelerini kullandı.

DİYARBAKIR 

Koronavirüs vakalarında artışın yaşandığı illerin başında gelen Diyarbakır'da düğün salonlarında bilindik görüntüler çıkmaya devam ediyor. Maske ve sosyal mesafe kuralını hiçe sayan vatandaşlar, işletmecilerin yaptığı uyarılara rağmen kol kola girip korona virüsün yayılmasına davetiye çıkarıyor.

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve mart ayından itibaren Türkiye'de de görülmeye başlayan korona virüs vakalarının yayılmasını önleyici tedbirler alınmaya devam ederken, virüsün arttığın illerin başında gelen Diyarbakır'dan bilindik görüntüler çıkmaya devam ediyor.

İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır, Adana, Ağrı, Ankara, Bursa, Çorum, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mardin, Şanlıurfa, Van ve Yozgat'ta sünnet düğünü, kına gecesi, nişan gibi etkinliklere müsaade edilmeyeceğini ayrıca söz konusu 14 ilde yapılacak düğün ve nikahların da en fazla 1 saat içinde tamamlanacağını belirtmesine rağmen Diyarbakır'da bu kurala uyulmadı.

Düğün salonlarını dolduran vatandaşlar, işletmeci ve düğün sanatçılarının uyarılarına rağmen maske ve sosyal mesafe kuralına uymayıp kol kola girerek korona virüsün yayılmasına davetiye çıkardı.

KAYSERİ 

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı'na bağlı ekipler, koronavirüs tedbirleri kapsamında iş yerlerini denetledi.

Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, koronavirüs salgınına karşı denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda şehirdeki iş yerleri koronavirüs salgınına karşı denetlendi. İş yerlerin bulunanlara maske ve sosyal mesafe konusunda uyarılar yapıldı.

ŞANLIURFA 

Şanlıurfa'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine uymayan işletme sahipleri ile vatandaşlara 197 bin 550 lira ceza kesildi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, kent genelinde Kovid-19 önlemlerine yönelik denetimler sürdürülüyor. Bu kapsamda kentte 469 ekibin katılımıyla dün gerçekleştirilen uygulamada, 3 bin 256 iş yeri ve alan denetimi gerçekleştirildi.

Pozitif vaka olarak belirlenen ve evde izolasyon tedbirlerine tabi tutulanların adreslerini de kontrol eden ekipler, adreslerinde bulunmayan 11 kişiye ulaşarak evlerine dönmelerini sağladı.

Yapılan çalışmalarda, maske ve sosyal mesafe kurallarına uymayan 120 kişiye para cezası kesen ekipler, karantina tedbirlerini ve izolasyon kurallarını ihlal eden 43 iş yeri ve 57 kişiye ceza yazdı.

Ekipler, bu kapsamda işletme sahipleri ile vatandaşlara toplam 197 bin 550 lira ceza uyguladı. Öte yandan, Pandemi Çağrı Merkezi de son 24 saatte 439 izolasyon tedbirine tabi tutulan vatandaşa mobil sağlık hizmetinin ulaştırılmasını sağladı.

İZMİR 

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, İl Hıfzıssıhha Kurulunun, düğün, nişan, nikah, kına gecesi, gelin alma, sünnet ve mevlit organizasyonlarındaki önlemlerle ilgili bazı yeni kararlar aldığı belirtildi. Bu kapsamda, sokak düğünlerinin kesinlikle yapılmamasına karar verildiği bildirilen açıklamada, ihtiyaç halinde, uygun olması durumunda, kaymakamlıktan izin alınarak okul bahçelerinin düğün amaçlı kullanılabileceği kaydedildi.

Açıklamada, nikah ve düğün organizasyonlarında tüm katılımcıların maske takacağı, ateşi 38 dereceden yüksek olanlar ile semptom gösterenlerin salona alınmayacağı, birinci derece akrabalar (anne, baba, dede, büyükanne) dışında 65 yaş üzeri kişilerin tesislere giremeyeceği bildirildi. Teyze, hala, amca, dayı, kuzenlerin birinci derece akraba sayılmayacağı da açıklamada vurgulandı.

Bulaş riskini azaltmak amacıyla organizasyonların mümkün olduğunca açık havada yapılmasına, yemekli düğünlerde servisin 1 saat içinde tamamlanmasına karar verildiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Akşam düğünlerinin 20.00-22.30, gündüz düğünlerinin 13.30-16.00 saatlerinde yapılmasına, 65 yaş üzeri olup organizasyona katılabileceği belirtilen kişilerin, yalnızca söz konusu organizasyon için olmak üzere saat 20.00-22.30 arası yapılacak düğünlere katılabilmesine ve saat kısıtlamasından muaf olmalarına karar verilmiştir. Organizasyonun yapıldığı tesise/alana girişte davetli tüm katılımcıların adları, adresleri ve iletişim bilgilerinin,

organizasyonda tesis kullanılıyorsa tesis işleticisi tarafından, organizasyon sahibine ait özel ya da genel bir alanda yapılıyorsa organizasyonu yapan tarafından kaydedilmesi ve en az 14 gün saklanması, yine tesis işleticisi tarafından organizasyonda çalışan personelin de kayıt altına alınması kararlaştırılmıştır."

Açıklamada, işletmelerde kişiler arasında temasa neden olabilecek ya da mesafe kuralına aykırılık oluşturulacak oyun, dans, halay ya da gösteri yapılamayacağı (gelin ve damat hariç), sadece misafirlerin dinlemesine yönelik müzik yayını gerçekleştirilebileceği de kaydedildi.

ISPARTA 

Isparta'da kına gecesi, mevlit yemeği, nişan gibi etkinlikler yasaklanırken, 65 yaş ve üzeri vatandaşların 16.00- 19.00 saatleri arasında şehir içi toplu taşıma araçlarına binmeleri kısıtlandı. Ayrıca etkinliklerde her türlü yiyecek ve içecek servisinin durdurulması kararı da alındı.

Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında  koronavirüs tedbirleri kapsamında bazı kısıtlama kararları alındı. Vali Seymenoğlu, düğün, nikah ve sünnet düğünü etkinliklerine izin verilmesine, kına gecesi, mevlit yemeği, nişan gibi etkinlere izin verilmeyeceği kararı alındığını açıkladı. Açıklamada, "01/09/2020 tarihi itibarıyla sokak ve köylerde yapılacak düğün, sünnet düğünü ve nikahlarda toplu yemek verilmesi de dahil olmak üzere her türlü yiyecek içecek servisi/ikramı (paketli su servisi hariç) yapılmasının durdurulmasına, düğün salonlarında ikram edilecek (pasta, çerez vb) yiyecek içecek servislerinin ambalajlı olarak her kişiye ayrı ayrı olarak yapılmasına, koronavirüs tedbirlerine uymak kaydıyla, köylerde ve/veya sokaklarda yapılan düğün, nikah ve sünnet düğünü etkinliklerinin süresinin aynı gün içerisinde en erken 17.00 ile en geç 21.00 saatleri arasında izin verilmesine, 10.06.2020 tarihli ve 2020/54 sayılı İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla 65 yaş ve üzeri vatandaşların her gün 10.00- 20.00 saatleri arasında sosyal mesafe kurallarına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabilmelerine izin verilmiştir" denildi.

65 YAŞ ÜZERİ İÇİN DE KARARLAR ALINDI 

65 yaş ve üzeri vatandaşların 16.00- 19.00 saatleri arasında şehir içi toplu taşıma araçlarına binmelerinin kısıtlanmasına, 65 yaş ve üzeri vatandaşların saat 18.00'den sonra AVM'lere girmelerinin kısıtlanmasına, kamu kurum ve kuruluşlarında (yerel yönetimler ve meslek odaları dahil) yemekhane hizmetleri hariç olmak üzere kişilere (hizmet almak için bulunan vatandaşlarımız da dahil) yapılacak her türlü yiyecek içecek (paketli su servisi hariç) ikramının durdurulmasına ve ziyaretçi kabul edilmemesine karar verildiği belirtilen açıklamada, "Tüm işletmeler için İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla bugüne kadar alınan tedbirlere riayet etmemeleri halinde ise birinci ihlalde uyarı, ikinci ihlalde idari para cezası, üçüncü ihlalde 1 gün faaliyet durdurma, dördüncü ve daha sonraki her ihlalde 3 gün faaliyet durdurma cezası faaliyet alanına göre ilgili kurum tarafından uygulanmasına karar verildi" ifadeleri yer aldı.

 

Yayınlanan: Gündem, Sağlık, Toplum
Bunu beğenen ilk kişi ol.