tarafından - Aralık 16, 2020
190 görüntüleme

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı? Faydalı İpuçları, Tarifler

Bebeklerde Ay Ay Ek Gıdaya Geçiş
Dikkat Edilmesi Gereken İpuçları, Sağlıklı Tarifler

Yenidoğan bebekler için temel yaşam kaynağı olan anne sütü, bebek gelişiminin ilk 6 aylık sürecinde elzem vitamin ve mineralleri içeren ilk ve tek besindir. Her daim hazır, temiz ve taze olan anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirerek yeni tanıştığı dış dünyanın mikrop ve hastalıklarına karşı koruduğu gibi emzirmek anne sağlığı için de faydalıdır. Öyle ki doğum sonrası anneden gelen ilk süt bebek için en doğal aşı olarak kabul görür, anne-bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir.

0-6 aylık gelişim döneminde yenidoğan bebekler için başka bir besin takviyesine ihtiyaç duyulmaz; çünkü anne sütü su yerine de geçer ve bebek sindirim sistemi tarafından kolaylıkla hazmedilir. Yapılan araştırmalara göre yenidoğan döneminde düzenli olarak anne sütü ile beslenmiş çocuklarda kanser, kansızlık, diyabet, astım gibi hastalıkların görülme riskinin çok daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.

Peki, anne sütü sonrası bebeklerde ek gıdaya geçiş nasıl ve ne zaman olmalı? Ek gıdaya geçiş malzemeleri nelerdir? İşte, ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gerekenler ve yeni annelerin sıklıkla merak ettikleri bu yazıda cevaplanıyor, keyifli okumalar!

ek gıdaya geçiş

Bebeklerde Ek Gıda Ne Zaman Başlanmalı?

Bebeklerde ek gıdaya geçiş sürecinin erken ya da geç olmaması oldukça hassas bir konu. Erken başlanıldığı takdirde -ki ilk 6 ay bebeğin tüm ihtiyaçlarını anne sütü zaten karşılamakta- sindirim siteminde birtakım problemler, alerji ve ishal gibi istenmeyen durumlar oluşabileceği gibi; 6. ay ve sonrasında geç kalınırsa gelişim problemleri ortaya çıkacaktır.

Bebek sağlığı ve gelişimi için ek gıdaya ilk geçiş en erken 4. ay olarak kabul edilir. Bu sürece kadar yalnızca anne sütü, eğer yeterli gelmiyorsa devam sütü tercih edilmelidir. Uzmanların tavsiyesi ise 6. aydan sonra takviye besinlerle birlikte emzirilmeye devam edilmesi yönünde.

6 aylık bebeklerde ek gıdaya geçiş sürecinde olduğu gibi 4 aylık bebeklerde ek gıdaya geçiş beslenme planında anne sütü de muhakkak yer almalı. 4. ay itibarıyla 5. ve 6. ayları takip eden süreçte besin takviyeleri yavaş yavaş, bebeğin alerji durumunun olup olmaması test edilerek verilebilir.

Özetle, eğer bebeğiniz yeterince emzirdiğiniz halde duymuyor ve hala aç olduğunu belli eden belirtiler gösteriyorsa sizin için ek gıda dönemi başlamış demektir.

Her bebeğin gelişim süreci farklı işleyebilir; bebeklerde ek gıdaya geçiş zamanı için kesin bir yargıya varmadan önce doktorunuzun görüşlerini almayı ihmal etmeyiniz.

bebeklerde ek gıdaya geçiş

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı?

Bebeklerde ek gıdaya ilk geçiş konusunda dikkat edilmesi gereken ilk nokta bebeğinizin yedirdiğiniz besine karşı vücudunda herhangi bir tepkime olmaması. Yani, tahmin edebileceğiniz üzere sindirim sistemleri oldukça yeni gelişmekte olduğu için takviye gıdalarla oluşacak sindirim problemlerinin önlenebilmesi ve bebeğin o besine karşı alerji durumu gözlemlenmeli.

Peki, bu süreçte ne yapılması gerekiyor?

Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken ek gıda sonrası birkaç gün bebeğin sağlık durumunu gözlemlemesi. Besinleri çok az porsiyonlarla hatta çay kaşığının ucuyla aralıklı öğünlerde verebilirsiniz. Eğer pek çok farklı yiyeceği aynı zamanda yedirirseniz hangisine karşı alerjisi olduğunu ya da hangisini zor sindirdiğini anlamanız epey zorlaşacak.

Ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gerekenler:

  • Bebekler için hazırlanan yemeklere tuz veya şeker ilave etmeyin,
  • Katkılı ve koruyucu madde içeren ya da taze olmadığını düşündüğünüz hiçbir maddeyi, yiyeceği ya da sıvıyı kullanmayın,
  • Hazırlayacağınız yiyecekleri her öğün için taze kullanın.
  • Sıvı alımı önceki aylarda anne sütüyle karşılanıyordu; fakat artık bebeğinizin başta temiz içme suyu olmak üzere sıvı alımını arttırmaya özen göstermelisiniz.
  • Bebeğinizin sindirim sistemi farklıdır; sizin yemeklerinizden yemek istese de bu aşamada aileniz için hazırladığınız yiyecekleri bebeğinize vermeyin.
  • Onun ihtiyaçları ve yapısına uygun olacak şekilde yeniden hazırlayın.
ek gıda başlangıç

Ek Gıdaya Geçişte İlk Ne Verilmeli?

Ek gıdaya geçişte ilk ve genel olarak vitamin ve lif değeri yüksek, doyurucu tahıllarla başlanılması öneriliyor. Bu tahıllar içerisinde de hiç şüphesiz en sık tercih edileni pirinç ve pirinç unu. Pirinç ile pirinçli sebze çorbaları ya da meyveli pirinç unlu muhallebiler hazırlayabilir, mevsim meyve ve sebzelerine göre tariflerinizi şekillendirebilirsiniz. Yeni annelerin sıklıkla sormuş olduğu bu sorunun cevabı pirinç ya da ev yapımı katkısız yoğurt olarak verilebilir.

Bebeklerinizin yeni yiyeceklerde tanışması için en ideal zaman aç oldukları zamanlardır. Acıktığını anladığınızda ya da beslenme saati geldiğinde ilk olarak tahıllar ve daha sonra sebze-meyve pürelerini tercih edebilirsiniz. Eğer hazırladığınız yemeği bebeğiniz sevmediğini ağzından çıkararak, geri püskürterek, kaşıktan başka tarafa başını çevirerek ya da diliyle geri iterek belli ediyorsa bu aşamada fazla ısrarcı olmayın; zira sonuç alamayacağınız gibi bebeğiniz de huysuzlanacaktır.

ek gıdaya geçiş menüsü

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Hangi Ayda Nasıl Olmalı?

4. Ayda Ek Gıdaya Geçiş:

4 aylık bebeklerde ek gıdaya geçiş düzenli anne sütünden sonra takviye ve farklı gıdalarla tanışma sürecidir. Porsiyon miktarlarının çok küçük hatta çay kaşığının ucuyla, azar azar ve günde yalnızca belirlenmiş bir öğünde olması tavsiye edilir. İlk olarak ev yapımı doğal yoğurt ile tadının anne sütüne benzediği iddia edilen pirinç ile başlanabilir. Aynı zamanda anne sütüne de devam etmelisiniz.

5. Ayda Ek Gıdaya Geçiş:

5 aylık bebeklerde ek gıdaya geçiş sürecinde mevsim sebze ve meyveleri dahil edilebilir. Tahıl ve yoğurt ile birleştirebileceğiniz bu besinlerle meyve püreleri ya da sebze çorbaları tercih edebilirsiniz. Bu aşamada tuz kullanmamanız da mühim. 5 aylık bebek ek gıda sürecinde meyvelerden elma ve armudu bebeğinize yedirebilirsiniz. Diğer meyvelerden ishale sebep olmayacak çeşitler de sunulabilir. Meyvelerin kabuğunu soyup püre haline getirdikten sonra oda sıcaklığında ev yapımı yoğurt ile birlikte karıştırıp azar azar yedirebilirsiniz. Meyvelerle birlikte sebzeler de püre için oldukça ideal ve besleyici. Sebzeleri besin değerini kaybetmeyecek şekilde az haşlayıp püre haline getirerek yedirebilirsiniz. Anne sütüne devam edebilirsiniz.

6. Ayda Ek Gıdaya Geçiş:

6 aylık bebeklerde ek gıdaya geçiş serüveni hızlanabilir. Çünkü önceki aylarda tahıllar, yoğurt, sebze ve meyvelerle tanışmış olacağından bu süreçte ilerleme kaydedilebilir. 6 aylık bebek ek gıda takviyesi için meyve ve sebze pürelerine ek olarak bu ayda anne sütünden sonra en besleyici gıda olarak kabul gören yumurta ve yumurtanın da en vitaminli bölümü olan sarısı ile devam edilebilir. Bu aşamada ölçüyü az tutmanızda fayda var. Kahvaltılarda az porsiyonlarla başlayıp düzenli olarak süreci gözlemleyerek yumurta sarısı miktarını yavaş yavaş arttırabilirsiniz. Yumurta sarısı dışında beyaz 1 yaş sonuna kadar tavsiye edilmez. Bebek sindirimi için uygun bir besin değildir. Ev yapımı tarhana ile hazırlanan çorbalar da 6. ay itibarıyla yedirilebilir. Taze sıkılmış meyve suları da keyifli bir alternatif oluşturacaktır.

7-8 Ay:

7-8 aylık bebeklerde ek gıdaya geçişte tercihen ev yapımı ve tuzu alınmış peynirler minik minik parçalar halinde yedirilebilir. Bebeğinize bu süreçte ince kıyılmış kıymalar ile hazırlanan sebze çorbaları verebilirsiniz. İçine kendi yaptığınız besleyici bebek ekmekleri de ilave edebilirsiniz, oldukça doyurucu olacaktır.

9-12 Ay:

9-12 aylık bebekler artık ek gıdaya geçiş sürecini tamamlamış olacağından alerjisi olmadığı besinleri ölçülü miktarlarda tüketebilir. Elbette tuz ve baharat miktarına, yemeğin sıcaklığına, içerisinde koruyucu kimyasallar içermeyen doğal ve mevsiminde malzemelerle hazırlamaya dikkat etmelisiniz.

Bebeklerde ek gıdaya geçiş ve takviye gıdalar ile ilgili en doğru bilgiler için doktorunuzla görüşmenizi önemle rica ederiz.

ek gıdaya geçiş liste

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçişte Kabızlık

İlk 4-6 aylık sürecte yalnızca sıvı anne sütüyle beslenen bebeklerin ek gıdaya geçiş döneminde kabızlık ve gaz gibi sorunlar yaşaması oldukça normal karşılanan bir durumdur. Katı ve kıvamlı gıdalarla tanışan bebeklerin yeni yeni gelişim gösteren sindirim sistemleri biraz zorlanacağından kabızlığa ve bebek kakası renginde değişimler olabilir.

Bu durumu en aza indirgemek için kabızlığa neden olan bol nişastalı (patates,muz) besinleri seyrek olarak tercih edebilirsiniz. Ayrıca saf zeytinyağı ilaveleri ile sebze püresi ve çorbalar hazırlayabilirsiniz. Ilık duşlar ve sıvı takviyesi bebeğinizin bağırsaklarını yumuşatacaktır. Ek gıda başlangıç için probiyotik özellik gösteren ev yapımı doğal yoğurtlar bu süreçte yardımcınız olacak. Kabızlık ve gaz problemlerine karşı gün içinde bebeğinizin karın bölgesine yumuşak masajlar yapabilirsiniz.

Eğer dikkat ettiğiniz ve özen gösterdiğiniz halde kabızlık problemi geçmiyor ve uzun süredir devam ediyorsa doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.

ek gıdaya geçiş nasıl olmalı

 

 

Yayınlanan: Sağlık, Aile & Ev
Bunu beğenen ilk kişi ol.