tarafından - Mart 5, 2020
127 görüntüleme

Çağımızda en sık görülen hastalıkların başında mide rahatsızlıkları geliyor. Birçok kişi stresli iş yaşamından veya ekonomik sorunlardan dolayı mide konusunda bazı hastalıklar geçirebiliyor. Doktorların önermiş olduğu ilaçlar hastalığın iyileşmesinde önemli bir rol oynasa da bitkisel destekler de bir o kadar faydalıdır. Bu yazıda, mide rahatsızlığı yaşayan hastalara bitkisel olarak hangi besinleri tüketebileceği konusunda öneriler sıralanacak, mide rahatsızlıkları konusunda bilgiler verilecek ve nasıl bir beslenme modeli izlenmesi gerektiği hususunda bilgiler aktarılacaktır.

Mide Rahatsızlıkları Nelerdir?

Mide çok hassas bir organ olarak özellikle sağlığına dikkat edilmesi gereken bir konumdadır. Midenin işleyişini bozan hazır gıdalar, şekerli yapay besinler, hareketsiz bir yaşam mide rahatsızlıklarında önemli bir rol oynuyor. Mide rahatsızlarına örnekler aşağıda verilmiştir;

  • Reflü,
  • Gastrit,
  • Ülser,
  • Mide fıtığı,

Ancak bu yazıda, bitkisel olarak desteklenerek kolaylıkla insanların hayatından çıkarabileceği reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıkları üzerinde durulacaktır.

Gastrit Nedir?

Gastrit en basit tanımıyla midenin yüzeyinde meydana gelen tahriştir. Sigara, alkol, kahve, hamurlu yiyecekler gastrit hastalığını tetikler ve bu hastalıktan mustarip olanlar genel olarak midede yanma şeklinde bir ağrı olduğundan yakınırlar.

Gastrite İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Bu hastalık teşhis edildiğinde doktorun önermiş olduğu ilaçların yanında, yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesinde yarar vardır. Bu sebzeler ihtiva ettiği A ve K vitaminleriyle hastalıktan kurtulmaya yardımcı olur.

Brokoli bu bitkiler arasında en fazla önerilendir. Brokoli çok yararlı bir bitki olarak gastrite iyi gelir. Bunun yanında, karalahana, ıspanak gibi bitkiler de gastrit tedavisinde çok önemli bir rol oynar. Bu bitkilerin düzenli olarak tüketilmesi, sigara ve alkol gibi alışkınların bırakılması gerekir.

Reflü Nedir?

Reflü yemek borusunun mideye temas ettiği noktada iltihaplanma veya tahriş meydana gelmesiyle oluşur. Bu hastalık genel olarak midede ekşime şeklinde ortaya çıkar ve tedavisi kolay bir hastalıktır. Bu hastalık da gastrit gibi alkol ve sigara kullanımından ve fast-food tarzı yiyeceklerden ortaya çıkar.

Reflüye İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Reflünün bitkisel tedavisinde papatya ve melisa otu çayının rolü çok büyüktür. Papatya çayı mideyi rahatlatır, sindirime yardımcı olur. Papatya çayının içimi oldukça hafiftir ve reflü tedavisinde en çok önerilen bitkilerden birisidir. Buna ilave olarak, melisa otu çayı da hazımsızlığa iyi gelir ve midenin asit oranını azaltır. Bu da reflüden kaynaklı şikayetlerin azalmasını sağlar.

Reflü hastaları mutlaka düzenli yemek yemeli, spor yapmalı ve asit içerikli içeceklerden uzak durmalıdır. Özellikle, kola, meyveli soda, meyve suyu, alkollü içecekler tüketilmemeli, uyumadan üç saat evvel yeme içme kesilmeli, organik gıdalar tercih edilmeli ve spor yapılarak fazla kilolardan arınmalıdır. Spor vücuttaki şeker oranını azaltarak sindirimi kolaylaştıracak ve kişinin daha iyi hissetmesini sağlar.

Hareketsiz bir iş yaşamına sahip olanlar, sınava hazırlanan öğrenciler oturdukları yerden daha fazla yiyecek içecek tüketirler. Bu şekilde kazanılan bir yaşam tarzı sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Bu açıdan, bitkisel beslenmenin öne çıkarılması, sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmesi önemlidir. Doğal beslenme mide rahatsızlığı çeken her hastanın dikkat etmesi gereken bir konudur ve bu şekilde şikâyetler de azalacaktır.

Ülsere İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Mide rahatsızlığı konusunda toplumdaki genel kanı bu hastalığın hangi evrede olduğunu bilmeden mide yanması ya da ekşimesi diye adlandırılmasıdır. Ancak, ülser gibi gastrit ve reflüden daha ileri evreler mide rahatsızlıkları arasında çok farklı bir konumdadır. Ülser midede meydana gelen yaralardır ve bu hastalığa sahip olanlar yedikleri besinlere çok dikkat etmelidir.

Ülserin doğal tedavisinde mutlaka tahıl ve sebze ağırlıklı beslenme öne çıkar. Zeytinyağı ülser tedavisinde önemli bir rol oynar. Zeytinyağı mutlaka margarin gibi yağların yerine tercih edilmelidir. Diğer bir öneri olarak muz yenilmesidir. Muz midedeki asidi azaltan bir yiyecektir. Bir diğer bitki de havuçtur. Özellikle, havuç suyu hazır meyve sularına tercih edilmelidir. Havuç midedeki asidin giderilmesine ve sindirime kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Bitkisel çaylar mutlaka doğal olarak tüketilmeli, kapsül şeklinde tüketilmemelidir. Reflü ve gastrit için önerilen papatya ve oğul otu çayı ülser için de rahatlıkla tüketilebilir. Bu çaylar yemeklerin üzerine içilebilir ve özellikle hastalıktan kurtulmaya yardımcı olur. Bu açıdan, ülser hastaları, patates kereviz suyu gibi yiyecek ve içecekler tüketilmelidir.

Mide Rahatsızlıkları İçin Sağlıklı ve Doğal Beslenmek

Sağlıklı beslenme doktorların sıklıkla önerdiği ancak günlük yaşamda koşuşturma içerisinde unutulan bir alışkanlıktır. Bitki ağırlıklı yani yeşil beslenme artık birçok kişinin diyet listelerinde yer alıyor. Bu açıdan, bitki çayları, organik sebze ve meyveler artık sağlığını düşünen insanların tercihleri arasındadır.

Bu beslenmeyi sporla desteklemek kuşku yok ki mide rahatsızlıklarının giderilmesinde önemlidir. Şekerli ve katkı maddeleri ihtiva eden kek, çikolata, bisküvi gibi yiyecekler ülser, reflü gibi hastalıkları tetikler. Bu anlamda, bu yiyeceklerden uzak durulmalı, poğaça gibi hamurlu ve yağlı yiyecekler tüketilmemeli, kızartılmış tavuk, patates gibi yiyecekler yenilmemelidir.

Brokoli, kara lahana gibi bitkisel gıdalar mide sağlığı için doktorların hastalara önerileri arasında ilk sırada yer alıyor. Bu açıdan, hastalar bu gıdaların tüketimine öncelik vermelidir. Bitkisel beslenme aynı zamanda kilo kontrolü açısından da önemlidir. Kilosunu belirli bir seviyede tutmak isteyenler ve doğal olarak mide rahatsızlarından korunmak isteyenler sindirimi kolaylaştıran bu bitkilere öncelik vermelidir.

Yemeklerin çiğneyerek tüketilmesi, ekmeğin az tüketimi, hamur işi yiyeceklerden uzak durulması, simit ve poğaça gibi pastanelerde satılan yiyeceklerin az ya da hiç tüketilmemesi sağlıklı bir yaşamın önemli hususlarıdır. Bu gıdalar kişinin kilo kontrolünü sağlayacak, mide ve bağırsak sorunlarından kurtulmaya yardımcı olacaktır. Bununla birlikte spor da unutulmamalıdır.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.