tarafından - Mart 10, 2020
263 görüntüleme

Günümüzde insanların korkulu rüyası olan koronavirüsü belirtileri nelerdir? onlardan bahsetmek gerekmektedir. Görüldüğü vaka sayısı günden güne artmakta olan koronavirüsü insanların her enfeksiyon kaptığında korkmalarına neden olmaktadır. Bu yüzden ilk olarak üst solunum yolu hastalığı olan koronavirüsün belirtilerinden bahsetmek gerekmektedir. Baktığımızda koronavirüs hastalarında yüzde 90 oranında yüksek ateş belirtisi bulunmaktadır.

Bununla birlikte bir diğer belirti ise yorgunluk olmaktadır. Yorgunluk koronavirüs hastalarında yüzde 80 oranında bulunmaktadır. Yorgunluğun devamında bir diğer belirti ise kuru öksürük olmaktadır. Bunlar sık görülen belirtilerden olmaktadır. Bunların yanı sıra koronavirüs hastalarında yüzde 20 oranında nefes darlığı görülmektedir. Nefes darlığının yanında boğaz ağrısı da görülen belirtiler arasında yer almaktadır.

Bu belirtileri üzerinde bulunduran insanların doktora gidip muayene olması gerekmektedir. Kesin koronavirüs olduğu belirtilere bakılarak konulmamaktadır. Gerekli akciğer röntgenleri çekilir ve gerekli kan testleri doktorlar tarafından yapılmaktadır. Yapılan tetkikler sonucunda bir tanı koyulmaktadır.

Bu yüzden ateş, yorgunluk, kuru öksürük olan her hasta acaba koronavirüs müyüm diyerek endişeye kapılmamalıdır. En yakın hastaneye giderek muayene olmalıdır. Çünkü bu belirtiler tipik grip belirtileri de olmaktadır. Bu yüzden oldukça dikkat etmeniz ve doktora gitmeniz gerekmektedir.

Koronavirüs Nedir?

Günümüzde birçok ülkede görülmeye başlanan ve bu virüs nedeniyle hayatını kaybeden insan sayısı giderek artmaktadır. Peki, bu koronavirüs ne anlama gelmektedir. Yani koronavirüs hastalığı içeriğinde neyi ifade etmektedir.

Koronavirüsü 2019 senesinin sonlarına doğru Çin’de görülmeye başlanan bir virüs olarak ortay çıkmıştır. Ortaya çıktığı günden itibaren birçok insana bulaşan ve ölmelerine neden olan koronavirüsü Çin’in Wuhan kentinde meydana gelmiştir.

Bu virüs kısa sürede birçok ülkede görülmeye başlanmıştır. Hafif, orta ve ağır olmak üzere üç şekilde seyreden bu virüs insanları oldukça kötü etkilemekle birlikte birçok insanınnda ölümüne neden olmaktadır.

Koronavirüs Zararları Nelerdir?

Koronavirüs oldukça zararlı bir virüs olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu virüs beraberinde insanların hayatının sona ermesine neden olmaktadır. Başlangıçta bu virüs gribal fonksiyon belirtileri ile karşımıza çıkmaktadır. Fakat gripten daha ağır bir hastalık olarak karşımıza çıkmakta ve birçok insanın ölümüne neden olmaktadır. Görüntü olarak grip olarak karşımıza çıkmaktadır.

Koronavirüste Riskli Kişiler Kimlerdir?

Koronavirüs günümüzde hemen her insanda ortaya çıkan bir hastalık olmaktadır. 2019 senesinin sonlarına doğru ortaya çıkan bu hastalık kısa süre içerisinde birçok insana bulaşmıştır. Bununla birlikte koronavirüs konusunda riskli olan kesimler de söz konusu olmaktadır. Bu kişiler şunlardır:

  • Özellikle yaşlı kesimde yer alan insanlarda bu virüs daha ağır geçmekte yani bu kesim risk grubu içinde yer almaktadır.
  • Kanser hastası olan kişiler de risk taşıyan kişiler arasında yer almaktadır.
  • Bağışıklık konusunda sıkıntısı olan insanlar da risk grubu içinde yer almaktadır.
  • Bu virüs solunum yolu hastalığı olduğu için akciğer hastaları da risk grubu içerisinde yer almaktadır.

Her grup insan koronavirüse yakalanabilmektedir. Bunun yanı sıra bazı kesimler bu konuda daha hassas olmaktadır. Yukarıda vermiş olduğumuz kesimler koronavirüs konusunda risk grubu içinde yer almaktadır. Yani bu virüsten daha çabuk etkilenmekte ve daha ağır bir şekilde yaşamaktadır.

Koronavirüs Hangi Yollarla Bulaşır?

Bu virüsün nasıl bulaştığına baktığımızda grip bulaşıcılığı karşımıza çıkar. Başka bir ifadeyle daha açık bir şekilde anlatacak olursak grip bir hapşırıkla bile bulaşabildiği gibi bu virüs de aynı yolla bulaşmaktadır. Hapşırdığınızda dışarıya çıkan sıvılar içerisinde mikrop barındırmaktadır. Bu şekilde başkalarına bulaşabilmektedir. Bunun yanı sıra öksürük sonucu dışarı çıkan damlalar yoluyla da bulaşmaktadır.

Koronovirüs Ne Zaman Etkisini Gösterir?

Koronavirüs genel olarak insan vücuduna girdikten sonra 5 gün ile 10 gün arasında etkisini göstermeye başlamıştır. İlk olarak grip belirtisi gibi öksürük ve ateş gibi belirtiler söz konusu olmaktadır. Bunun için ateş için ateş düşürücü verilmektedir.

Öksürük için ise şurup verilmektedir. Kesin tanı konulmak için solunum yolundan bir sıvı alınıp kontrol edilmelidir. Üst solunum yolu sıkıntısı beraberinde alt solunum yoluna da neden oluyorsa hastalık daha da ağır bir hal almaktadır.

Koronavirüsten Nasıl Korunulur?

Bu hastalıktan korunmak için çeşitli yollar söz konusu olmaktadır. Bu yollardan bazıları şunlardır:

  • Eller sürekli bir yerlere temas ettiğinden en fazla mikrobun bulunduğu yer olmaktadır. Bu yüzden ellerin hijyenine oldukça dikkat etmek gerekmektedir.
  • Hapşırıldığında ya da öksürüldüğünde tek kullanımlık bir mendil kullanılmalıdır. Ele hapşırmak mikrobun ele geçmesine neden olmaktadır.

Bu maddeler dikkate alındığında insanların koronavirüse yakalanma olasılığı daha da azalmaktadır.

Koronavirüs öldürür mü?

Bu virüs 2019 senesinin son dönemlerinde Çin’in Wuhan kentinde meydana gelmiş ve öylelikle hayatımıza girmiştir. Kısa sürede birçok insana bulaşmış ve hayatlarının sona ermesine neden olmaktadır. Burada da söylediğimiz gibi koronavirüs öldürücü bir etkiyi içinde barındırmaktadır.

Bunun nedeni tıp alanında henüz koronavirüsün tam bir tedavisinin bulunamamış olmasıdır. Grip tedavisinde kullanılan yöntemler bu virüsün tedavisinde de kullanılmaktadır. Çünkü bu virüsün belirtileri grip belirtilerine benzemektedir. Bu virüs üst solunum yolunda rahatsızlıkların meydana gelmesiyle kendini göstermektedir.

Bu rahatsızlık alt solunum yoluna da sıçradığında hastaların durumu daha da ağırlaşmaktadır. Bu durum sonucunda mücadele edebilen bağışıklık sistemi sağlam olan insanlar hayatta kalabilmektedir. Fakat özellikle risk grubunda olan insanlar bu virüse yakalandığında daha çok zorlanmaktadır.

Aynı zamanda bu rahatsızlığı daha ağır geçirmektedir. Bu virüs nedeniyle birçok insan hayatını kaybetmiştir. Bununla birlikte virüs birçok ülkeye yayılmış ve yayılmaya da devam etmektedir. Bu yüzden insanların oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. Bu virüse yakalanmamak için gerekli önlemlerin özenli olarak alınması gerekmektedir.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.