tarafından - Mart 17, 2020
232 görüntüleme

Soğuk havalarda çok kişinin muzdarip olduğu dudak çatlamaları için insanlar çatlayan dudaklara doğal çözümler bulmak için arayış içerisinde bulunuyorlar. Soğuk kış aylarında insanların en çok rahatsız oldukları durum dudak çatlamaları oluyor. Birbirinden farklı yöntemler deneyerek doğal çözümler bulma yollarını deniyorlar.

Dudak çatlamaları kış aylarında çok rastlanan bir durumdur. Dudakların çatlama belirtileri kızarıklık, acı, hassasiyet, kuruma hissi gibi belirtiler vererek çatlamaya başlıyor. Dudak çatlamaları'nın çoğu kış aylarında soğuktan dolayı olsa da dudak çatlamasının daha değişik nedenlerden de ortaya çıktığı oluyor.

Artık dudaklarınız kuruyup çatlamaya başladığı zaman strese girmenize gerek yok. Dudaklarınızdaki kuruluğun ve çatlamanın nasıl geçeceği için çok fazla düşünmeniz gerekmiyor.

Çatlayan dudaklarınız için doğal çözümlerin neler olduğu hakkında bilgi vermek istiyoruz. Bu şekilde yazacağımız uygulamaları deneyerek canınızı sıkan dudak çatlamaların dan kurtulmuş olacaksınız. Dudaklarınıza gereken nemi kazandırmış olacaksınız. Nem kazanmış olan dudaklar çatlama yapmayarak sizlerin mutlu olmasını sağlayacaktır.

Dudak Çatlaması Neden Oluyor?

Dudak çatlamasının doğal çözümlerini yazmadan önce dudak çatlamasına neden olan şeyleri yazmak istiyoruz.

  • Vücudun susuz kalması ve çok fazla su içmeme dudak çatlamalarına neden olur.
  • Vitamin ve mineral eksikliklerinden dudak çatlamaları meydana gelir.
  • Özellikle kış aylarında soğuk havaya maruz kalarak dudaklarınız çatlar.
  • Aynı şekilde çok sıcak havada dudaklarınızın çatlamasına neden olur.
  • A vitaminin azlığı dudak çatlaması yapar.
  • Alerjik durumlar dudak çatlamasına neden olur.
  • Kullanmış olduğunuz ilaçların yan etkileri neden olur.
  • Ağızdan nefes alıp verme de dudak çatlamasına neden olur.
  • Çok fazla asitli içeceklerin içilmesi.

Dudaklarınızın çatlamasına ve kızarmasına neden olur.

Dudak Çatlamasına İyi Gelen Doğal Yöntemler

Dudaklarınızın çatlaması durumunda yapmanız gereken bazı doğal yöntemler dudak çatlamalarına iyi gelecektir. Bu doğal yöntemlerin neler olduğunu yazmak istiyoruz.

  • Toz şeker
  • Bal
  • Salatalık
  • Aloe vera
  • Hindistan cevizi yağı
  • Su
  • Süt
  • Gül yaprakları

Doğal olarak uygulayabileceğiniz dudak çatlamasına iyi gelen yöntemlerdendir. Bu yöntemlerin nasıl kullanılacağı hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

Toz Şekerle Dudak Çatlamasını Önlemek

Toz şeker dudaklarda bulunan ölü dokuların kaybolmasını sağlama özelliği bulunur. Bu sayede ölü hücrelerin oluşumunu engelleyecektir. Toz şeker dudaklarınızın daha nemli olmasını sağlayarak çatlaktan ve kuruluktan dudaklarınızı koruyacaktır. Nasıl uygulanacağını yazacağız. Toz şekerle beraber balı karıştırarak çatlamış dudaklarınıza sürünüz. Bu işlemi yaptıktan sonra dakika bekleyin. Daha sonra ılık bir suyla dudaklarınızı temizleyin.

Bal İle Dudak Çatlamalarının Önlenmesi

Bal antibakteriyel özelliğe sahip mucizevi besindir. Tek başına kullanabileceğiniz gibi toz şekerle de karıştırarak dudaklarınıza uygulayabilirsiniz. Nasıl uygulama yapacağınızı anlatmak istiyoruz. Dudaklarınıza parmaklarınız yardımıyla bal sürerek her tarafına yayınız. Eğer mümkünse organik bal kullanınız. Sonra dakika bekleyiniz. Balı dilinizle yalamayınız. 2 veya 3 defa günde bu uygulamayı yaparak dudak çatlaklarını önleyebilirsiniz.

Salatalıkla Çatlamaları Önlemek

Diğer bir doğal yöntem olan salatalıkla dudak çatlamalarını önleyebilirsiniz. Salatalık dudaklarınızın ihtiyaç duyduğu nemi sağlayarak çatlakların iyileşmesini hızlandıracaktır. Uygulanışını anlatmak istiyoruz. Salatalığın sulu olan bölümünü dudaklarınıza sürerek bekletin. Aradan 15-20 dakika geçtikten sonra dudaklarınız kurulayın. Bu basit işlemle dudak çatlaklarından kurtulmuş olacaksınız.

Aloe Vera Deneyerek Çatlamaları Önleyebilirsiniz

Aloe vera bitkisinin faydasını saymakla bitiremeyiz. Her derde deva olduğu gibi dudak çatlamalarına da aloe vera iyi geliyor. Aloe vera içerisinde bulunan jel dudak çatlamaları için biçilmiş kaftan gibidir. Nasıl uygulayacağınızı anlatmak istiyoruz. Aloe vera'nın içerisinden çıkan jeli dudaklarınızın etrafına sürünüz. Gece boyunda bu şekilde uyuyunuz. Aradan birkaç gün geçtikten sonra dudaklarınızda ki çatlakların geçtiğini fark edeceksiniz.

Hindistan Cevizi Yağını Dudak Çatlamaları İçin Deneyin

Başka bir doğal yöntem olan hindistan cevizinin yağı dudak çatlamaları için oldukça iyi gelen bir yiyecektir. Dudaklarınıza nasıl uygulamanız gerektiğini yazacağız. Katı halde bulunan hindistan cevizinin yağlı kısmını dudaklarınıza sürmeniz yeterli olacaktır. Bu uygulamayı her gün bir sefer yapabilirsiniz. Zamanla dudak çatlaklarınızın gittiğini fark etmiş olacaksınız.

Süt ve Gül Yapraklarıyla Dudak Çatlamalarını Önleyin

Hem dudaklarınızın çatlamasını önleyen hemde dudaklarınızı nemlendirirken tahrişin gitmesine yardımcı olacak bir doğa yöntemden bahsedeceğiz. Bu uygulamayı nasıl yapacağınızı yazmak istiyoruz. Bir kase ılık sütü bir kaba koyunuz. Sonra içerisine bir avuç kadar gül yapraklarını koyunuz. Aradan yarım saat geçene kadar bu şekilde dinlenmesini sağlayınız. Sonra gül yapraklarını sütün içerisinden çıkarınız. Elinizle ezerek lapa hale getiriniz. Sonra yatağa yatıp uyumadan dudaklarınıza uygulayın. Bu yöntemin iyi geldiğine kendiniz şahit olacaksınız.

Hayat Kaynağı Su İle Dudak Çatlaklarını Giderebilirsiniz

Su dudak çatlamaları'nın giderilmesinde ve oluşmasında en önemli ve en net bilinen yöntemdir. Kuruduktan sonra çatlayacak olan dudaklarınızı nemlendirecek olan suyun dudaklarınıza olan faydasından bahsedeceğiz. Eğer dudaklarınız çatlamadan dolayı nem kaybettiyse ve bu nemi geri alarak dudaklarınızın çatlamasını istemiyorsanız yapmanız gereken yöntem su içmektir.

Susamamış olsanız bile azar azar su içmeniz dudaklarınızın nemlenmesi için önemli yer teşkil edecektir. Su sadece dudaklarınız için değil bütün organlarınızın iyi olması için önemli bir içecektir.

Bu sihirli ve şifa dolu olan içeceği düzenli olarak tüketmeniz olası dudak çatlamalarından sizleri koruyacaktır. Hem çatlaklardan koruyacak hem de dudağınızın ihtiyacı olan nemi geri kazandıracaktır. Nem kazanan dudaklarınız ise kurumayacak ve çatlamayacaktır. Günlük bir insanın su ihtiyacı 8 ile 10 bardak arasındadır.

Sizin de günde içeceğiniz 10 bardak su vücudunuza fayda sağlayacağı gibi dudaklarınızın çatlamasını önleyecektir. Dudaklarınızın nem kaybetme ihtimalini su içerek önlemiş olacaksınız. Nem kaybetmeyen dudaklarınız ise çatlamaya ve kurumaya neden olmayacaktır. Sizde bol bol su tüketerek dudak kurumaların dan ve çatlamaların dan kurtulmuş olacaksınız.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.