tarafından - Mart 20, 2020
112 görüntüleme

Cinsel organ hastalıkları git gide fazlalaşmaktadır. Yeterince hijyenik olamama ve bazı dikkatsizlikler dolayısıyla meydana gelen bu hastalık oldukça can sıkıcı olmaktadır. Herpes bir uçuk hastalığıdır. Bu hastalığın tam adı herpes simplex olarak bilinir. Ağız, vajina ya da genital bölgede bulunmakta olan mukoza membranlarının teması ile yayılmaktadır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan birisi olmaktadır. Genital herpes genital bölgeleri ve çevresinde bulunan kalça ve anüsü etkilemektedir. Bu hastalığa sahip olmaktan korkanlar ise vajinal herpes nedir ve nasıl önlenir? Merak etmektedirler.

Herpes Simplexin Çeşitleri

Herpes simplex hastalığının virüsünün iki cinsi genital lezyonlara sebep olmaktadır. Bu genital lezyonlar HSV-1 ve HSV-2 olmaktadır. HSV-1 adlı lezyonlar ağız bölgesinde kabarcıklar meydana getirmektedir. HSV-2 ise, genital yaralara sebep olmaktadır. Aynı zamanda anüs etrafında da lezyonlar oluşturur. Bunların meydana gelmesi, kişinin bağışıklık sistemi ile yakından ilişkilidir. Bağışıklık sistemi zayıflamış olan kadınlarda hastalık daha sık görülmektedir.

Herpes Simplex Virüs HSV-1

Bu virüs tipi genel olarak dudaklarda, ağız çevresinde ve yüzde görülmektedir. Enfeksiyon olarak ortaya çıkmaktadır. Herpes hastalığının en yaygın görülen çeşididir. HSV-1 ağız içinde yara ve kabarcıklara neden olur. Aynı zamanda, göz enfeksiyonuna da sebep olabilir. Enfekte tükürük ya da salya ile bulaşan bir virüstür.

Herpes Simplex Virüs HSV-2

Bu virüs cinsel ilişki ile bulaşan virüs tipi olmaktadır. Semptomları genital bölgede yara olarak kendini gösterir. Buna karşın, HSV-2 virüsü taşıyan kişilerde semptomlar bazen görülmeyebilir. Ağız ve genital bölge temasıyla HSV-1 ve HSV-2 çapraz enfeksiyona sebep olabilir. Ağızdan genital herpes ve genital bölgeden oral herpes bulaşabilir. Genital herpes yalnızca insandan insana direkt temas ile bulaşmaktadır.

Genital Herpesin Belirtileri Nelerdir?

Sizde genital herpes bulunup bulunmadığını anlamak için bazı belirtiler vardır. Ancak bu belirtiler virüsün 3-7 gün civarında süren kuluçka döneminden sonra başlamaktadır. Kuluçka zamanında virüs başka kişilere bulaşmamaktadır. Kuluçka döneminden sonraki belirtiler şöyle sıralanabilir;

  • Genital bölge ve anüs çevresinde kabarcıklar
  • Kabarcıkların yerinde oluşan ağrılı yaralar (bu yaralar 2-4 hafta içerisinde iyileşmektedir)
  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Nezle
  • Kaşıntı
  • Karıncalanma hissi

Bunlar kuluçka döneminden sonraki semptomlardır. Kaşıntı ve karıncalanma hissi ile birlikte kabarcıklar ortaya çıkmaya başlar. Kabarcıklar patladığında ise 7-15 gün süren acı veren ülserler oluşmaktadır. Virüs, kaşıntılar ve ülserler tamamen iyileşene kadar bulaşıcı olmaktadır.

İyileşme süreci genel olarak 2-4 hafta sürmektedir. Öte yandan, kendisinde belirti görülmeyen kişilerin cinsel ilişki ile partnerine virüs bulaştırması olasıdır. Hastaların çoğunda servisit ortaya çıkar. Bazı kadınlarda herpesin teşhisi için sadece servisit bir semptom olabilir. Genital herpese sahip olan bazı kadınlar ise ağrılı idrardan şikayet etmektedirler. Ağrılı idrar üretra enflamasyonunun sebebi olabilir.

Primer Genital Herpes

İlk genital herpes olmaktadır. Bu herpes türünün belirtileri çok daha kötüdür. İlk semptomları cinsel ilişkiden 1-2 hafta sonra görülür. Genital bölge çevresinde ya da içinde ortaya çıkmaktadır. Genital bölge, kalça ya da bacak içlerinde karıncalanma ve batma gibi hisler gözlemlenir.

Öbek öbek kabarcıklar görülür. 2-3 hafta sonra bu kabarcıklar çoğalır. Çoğaldıktan sonra patlar ve acılı yara şekline gelir. Oluşan lezyonlar ise bir süre geçtikten sonra kabuklanır. İz bırakmadan iyileşme gösterir. Nemli alanda oluşan kabarcıklar daha geç iyileşmektedir. Bu lezyonlar iyileşme sürecinde kaşınabilirler. Lezyonları kaşımak ise iyileşme sürecini yavaşlatmaya sebep olmaktadır. Bazı kadınlarda idrar yapmada zorluk ve vajinal akıntı gibi semptomlar da görülmektedir.

Tekrarlayan Genital Herpes

Tekrarlayan lezyonlar daha kısa sürede iyileşir. Bu süreç daha hafif geçer. Kadınlarda hafif kaşıntı olarak görülür. Primer enfeksiyon 3 hafta sürerken, tekrarlayan enfeksiyon 3 gün kadar sürer.

Genital Herpes Teşhisi Nasıl Konur?

Genital herpes teşhisi konması için yapılan iki test bulunmaktadır. Bu testler, virolojik test ve serolojik test olmaktadır. Virolojik test, lezyondan viral kültür alınarak yapılmaktadır. Serolojik test, antikor tespiti için yapılmaktadır.

Virolojik Testler

Virolojik testler lezyondan sıvı ya da kültür örneği alınma işlemi ile yapılır. Lezyonlar görüldükten 3 gün sonra yapılır. Eğer virüs varsa 1-10 gün içerisinde bu sıvı içerisinde ürer. Enfeksiyon şiddetli şekildeyse üreme 24 saatte de gerçekleşebilir. Lezyonlar temiz sıvı dolu kabarcıklar halindeyse sonuç doğru olur. Tekrarlayan lezyon ise test yanlış sonuç verebilir.

Serolojik Testler

Bu testler, kan testleri olmaktadır. Virüse ve virüs tipine özel antikorları tanımlamaktadır. Eğer herpes virüsü birine bulaşırsa, vücudun bağışıklık sistemi buna karşı olmak için antikorlar üretmektedir. Serolojik kan testi ile herhangi bir antikora rastlanırsa virüs tespit edilir. Aktif olmayan aşama bile olsa virüs taşıdığınızı ve birilerine bulaştırabileceğinizi gösterir.

Genital Herpes Tedavisi Nasıl Olur?

Tedavi, enfeksiyonun ilk defa ya da tekrarlayan olmasına göre değişmektedir. Genital herpes tedavisi için antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. İlaçlar virüsü vücuttan tamamen atamaz ancak tedaviye erken başlanırsa şiddetini azaltabilir. Asiklovir isimli antiviral ilaç en eski ilaçtır ve günde 5 defa alınması gerekir. Famsiklovir ve Valasiklovir adlı ilaçlar yeni antiviral ilaçlardır ve günde 3 defa alınması yeterlidir.

Genital Herpes Nasıl Önlenir?

Oldukça rahatsızlık verici ve bulaşıcı olan bu hastalığa yakalanmamak için alınması gereken bazı önlemler vardır. Bu önlemler şunlardır;

  • Cinsel ilişkiden kaçınmak ya da sağlıklı bir partnerle cinsel ilişkiye girmek
  • Lateks kondomların devamlı olarak kullanması genital herpes riskini düşürür
  • Genital herpesi bulunan kişiler cinsel ilişkiden tamamen kaçınmalıdır. Unutulmamalıdır ki bu hastalık bulaşıcıdır. Bazen belirti görülmese de test yaptırılmalıdır.

Bunlar genital herpesi önlemek için dikkat edilecek şeylerdir.

Yayınlanan: Sağlık
Başlıklar: vajinal herpes
Bunu beğenen ilk kişi ol.