tarafından - Nisan 3, 2020
204 görüntüleme

Hamilelikte koronavirüse yakalanmamak için yapmanız gerekenler konusu, özellikle günümüzün hastalık durumlarında gebe olan anne adaylarının sıklıkla araştırdığı bir konudur. Bu dönemde virüse karşı yapılabilecek birçok şey vardır. Hamilelik dönemi, salgılanan çeşitli hormonların da etkisiyle vücudun olduğundan çok daha hassas ve savunmasız olduğu bir dönemdir. Bu yüzden birçok hastalığa yakalanma ihtimali de bu dönemde artar. Bu konu ile alakalı olarak, hamilelikte koronavirüse karşı hangi önlemler alınmalıdır, hamilelik döneminde koronavirüsten kaçınmak için nasıl beslenilmelidir, nasıl spor yapılmalıdır, nelerden kaçınılmalıdır, nerelere gidilmez, hangi sıklıkla hastane kontrolüne gidilir, hangi durumlarda acilen doktora başvurulur, gibi konular merak edilir ve araştırılır.

Hamilelikte Koronavirüse Karşı Hangi Önlemler Alınır?

Hamilelikte koronavirüse karşı alınabilecek önlemler oldukça fazladır. Bununla birlikte başlıca örnekler şu şekilde ifade edilebilir;

  1. İlk önlem, zorunda kalınmadıkça toplu alanlara girilmemelidir. Eğer böyle yerlere girilmek zorunda kalınırsa maske kullanılmalı, eve gelir gelmez kıyafetler değiştirilip el ve yüz gibi yerler ılık su ve sabunla yıkanmalıdır.
  2. Sağlığa her zaman gösterilenden daha fazla özen gösterilmelidir. Beslenme durumuna, kan değerlerine ve bağışıklık sistemine dikkat edilmelidir.
  3. Doktorun belirttiği kontrol aralıkları dışında, keyfi olarak, hastane gibi yerlere gidilmemelidir. Bu gibi alanlarda hasta olan insanların daha yoğun olarak bulunmasından kaynaklı hastalık alınabilir. Oldukça fazla dikkat edilmesi gerekir.
  4. İyi bir bağışıklık sistemi iyi bir dirençtir, bunun bilinmesi gerekir. Bu yüzden de sadece beslenmeye değil, aynı zamanda spor yapılmasına da daha fazla özen gösterilmesi gerekir.

Başlıca önlemler bu şekilde olmakla birlikte, gebelik döneminde bulunan anne adayının özel durumlarına göre önlemler artırılabilir.

Hamilelik Döneminde Koronavirüsten Kaçınmak İçin Nasıl Beslenilmesi Gerekir?

Hamilelik döneminde koronavirüsten kaçınmak için beslenmede dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Bu durumlar başlıca şu şekilde ifade edilebilir;

  1. Besin değeri yüksek olan gıdalar tercih edilmelidir. Tahıllar, sebze ve meyveler, beslenme uzmanlarının kişisel analizlerde eksik bulduğu alanlara hitap eden gıdalar tercih edilmelidir.
  2. Hazır gıdalardan mümkün olduğu kadar kaçınılması gerekir. Hazır ve paketli gıdalar, genetiği değiştirilmiş gıda olma durumunu taşımakla birlikte, paketleri aracılığıyla da virüs bulaşımı yaşanabilir.
  3. Fazla kilo yapan gıdalar tercih edilmemelidir. Fazla kilo vücudu güçsüz kılar. Bu yüzden yağlı ve fazla karbonhidratlı gıdaların tüketiminden kaçınmak gerekir.

Başlıca beslenmede dikkat edilmesi gereken durumlar bu şekilde olmakla birlikte, gebe olan kadınların beslenme uzmanlarına danışmalarında fayda vardır. Ayrıca doktorlar tarafından kişiye özel eksiklikler daha net bilindiği için tavsiye edilecek gıdalar vardır. Tavsiyelere uyarak belirtilen gıdalar tüketilmelidir.

Hamilelikte Koronavirüsten Kaçınmak İçin Nasıl Spor Yapılmalıdır?

Spor yapmak vücuda birçok fayda sağlar. Bu faydaların başında hiç şüphesiz ki bağışıklık sistemi direnci gelir. Hamilelik döneminde hassas ve savunmasız olan anne vücudunun direncinin artması için belirli sporların yapılması gerekir. Spor danışmanlarından yardım alınması en net kişisel sporların belirlenmesinde yardımcı olabileceği gibi, genel olarak yapılan sporlar da vardır.

Isınma hareketlerinin ardından yapılan hafif ve orta tempolarda koşular, yürüyüşler, çok küçük ağırlıklarla yapılan çalışmalar, esneme ve ısınma hareketleri gibi sporlar oldukça faydalıdır. Bu sporlar sayesinde hem koronavirüse karşı anne bünyesinde direnç olur hem de anne ve bebek için sağlıklı bir durumdur.

Hamilelikte Koronavirüse Yakalanmamak İçin Nelerden Kaçınmak Gerekir?

Hamilelik gibi vücudun savunmasız olduğu dönemde, koronavirüs gibi kolay bulaşan bir salgın hastalığa yakalanmamak için kaçınılması gereken birçok durum vardır. Dışarıdan gelen ürünlerin paketleri çeşitli malzemelerde temizlenmeli, mümkünse evden çıkılmamalı, zaruri olarak dışarı çıkmak gerekirse maske ve eldiven kullanımına dikkat edilmeli, ellerin ağız veya buruna temasından kaçınılmalıdır.

Hamilelikte Koronavirüse Yakalanmamak İçin Nerelere Gidilmez?

Hamilelikte koronavirüse yakalanmamak için, ilk olarak bilinmesi gerekir ki zor durumda kalınmadıkça hiçbir yere gidilmemelidir. Eğer gidilmesi gerekirse de fazla insan bulunan yerlere (market veya toplu alanlar), toplu taşıma araçlarına, hasta insanların bulunduğu karantina alanlarına gidilmemesi gerekir. Bunun yanı sıra birçok insanın konakladığı yerler (otel odaları, kervansaraylar, pansiyon ve yurt gibi yerler) tercih edilmemelidir. Toplu kullanıma açık tuvaletler gibi yerlere gidilmemeli, çok zor durumda kalınıp tercih edilirse de hijyen durumuna gereğinden fazla dikkat edilmesi gerekir.

Hamilelikte Koronavirüse Yakalanmamak İçin Hangi Sıklıkla Doktora Gidilir?

Hamilelik döneminde hem annenin hem de bebeğin gelişim durumlarının incelenmesi için doktor kontrolü şarttır. Daha gebelik durumunun oluştuğu ilk haftalarda, ortalama olarak kaç kez kontrole gidilmesi gerektiği, hangi tarihlerde hastaneye gelinmesi gerektiği anne adayına belirtilir. Ancak günümüzde oluşan ve çok hızlı yayılım gösteren koronavirüs salgınına karşı bu konuda da bir düzenleme yapılmıştır. Anne ve bebek takip sıklığı, en az ancak anne ve bebek sağlığına tehdit unsuru olmayacak şekilde ayarlanmıştır. Doktorlar veya hastaneler tarafından değişen takip sıklığı anne adaylarına bildirilir ve bu sıklıkla doktora gidilir. Bu takvimlerin dışında acil olmayan durumlarda hastanelere gidilmemelidir. Çünkü hasta olan insanlarla aynı ortamlarda bulunmak bulaşıcılık açısından tehlikelidir.

Hamilelikte Hangi Durumlarda Koronavirüse Karşı Doktora Gidilmelidir?

Koronavirüsün sebep olduğu başlıca belirtiler vardır. Bu belirtiler hamilelik dönemi için de geçerlidir. Özellikle yüksek ateş yaşanması durumunda, kuru öksürük yaşanmaya başladığında, ciğerlerde yanma ve ağrı, normal zamanlarda bulunmayan halsizlik ve ağrı gibi durumlarda doktora başvurulur. Bu gibi durumlarda testler uygulanılarak ne olduğu öğrenilir. Hamile olan anne adayı, bazı belirtileri hamilelik döneminde olduğu için yaşayabilir. Mesela halsizlik hem hamile olma durumundan hem de virüsten dolayı olabilir. Bu gibi durumların net olarak anlaşılabilmesi için diğer belirtiler de yakından takip edilmelidir.

Yayınlanan: Sağlık
Başlıklar: hamilelik, koronavirüs
Bunu beğenen ilk kişi ol.