tarafından - Nisan 10, 2020
79 görüntüleme

Sağlıklı ve rahat gebelik için yapmanız gereken nelerdir? Sorusu, günümüz şartlarında artan hastalıklara karşı birçok anne adayının merak ettiği bir konudur. Bu konu ile alakalı olarak, sağlıklı ve rahat bir gebelik geçirmek için neler yapılmalı, sağlıklı ve rahat bir gebelik için nasıl beslenilmeli, nasıl spor yapılmalı, nelerden kaçınılmalı, nelere dikkat edilmeli, hangi etkinliklerden kaçınılmalı, sağlıklı ve rahat bir gebelik için bilinmesi gerekenler nelerdir, gibi konular merak edilir ve araştırılır

Sağlıklı ve Rahat Bir Gebelik İçin Neler Yapılmalı

Anne adayları, sağlıklı ve rahat gebelik için yapmanız gerekenler nelerdir? sorusunu sıklıkla araştırır. Bu durumda gebelik döneminde yapılabilecek çok fazla şey olmakla birlikte, başlıca şunlara dikkat edilmelidir;

  1. Sağlıklı beslenilmelidir. Kan değerleri, anne adayının vücudundaki vitaminler ve bunların eksikleri iyi tespit edilmeli ve bunun için önlem alınmalıdır. Besinler sayesinde günlük tüketilmesi gereken mineral ve vitaminler belirlenir ve rahat bir gebelik geçirilmesi sağlanır.
  2. Spor yapılmalıdır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken durum, yapılacak sporun bir ölçüsünün olduğudur. Anne adayı mutlaka bir spor danışmanına ve doktora danışmalıdır.
  3. Anne adayı, hem rahat ve sağlıklı bir gebelik geçirmek için hem de bebeğinin sağlıklı olması için mutlaka zararlı alışkanlıklardan kaçınmalıdır. Sigara, alkol, nargile gibi maddeler hem bebek için hem de gebelik dönemindeki anne için zararlıdır.
  4. Sağlıklı bir şekilde geçirilmek istenen gebelik için yapılması gereken önemli bir nokta da, stresten uzak durmaktır. Stres anneyi etkilediği gibi, anne karnındaki bebek için de oldukça zararlıdır.
  5. Anne adayının en rahat edeceği kıyafetler tercih edilmelidir. Giyilen kıyafetler kaşıntı yapmamalı, vücudu sıkmamalı, rahatsız etmemelidir. Ayrıca vücut ısısını en iyi dengeleyecek kalınlıkta kıyafetler ve teri emici özellikteki kıyafetler tercih edilmelidir.

Başlıca yapılması gereken durumlar bunlar olduğu gibi, sağlık problemlerine, yaşa, gebeliğin kolay veya zor oluşumuna bağlı olarak yapılması gerekenlere verilebilecek örnekler artırılabilir.

Sağlıklı Ve Rahat Bir Gebelik İçin Nasıl Beslenilmelidir?

Sağlıklı ve rahat bir gebelik geçirmek isteyen anne adaylarının beslenmesine ilişkin birçok önemli konu vardır. En sağlıklı ve kişiye özel beslenme programları diyetisyenler tarafından oluşturulmakla birlikte, beslenmede şu konulara dikkat edilmelidir;

  1. Anne adayının vücudu, salgılanan çok sayıdaki hormondan dolayı olduğundan çok daha fazla hassastır. Bu yüzden normalde etkilenmediği yemek kokularından etkilenerek tiksinme durumunun oluşumu yaşanabilir. Bunu engellemek için ağır kokulu yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
  2. Gebelik döneminde olduğundan fazla alınan gıdalar, anne adayının vücudunda çatlamalara veya fazla kilolara neden olabilir. Bu durumu en aza indirmek için gereğinden fazla yağlı gıdalardan kaçınmalı, bebeğe ve anneye yetecek düzeyde besin değerlerine sahip kalori miktarları tüketilmelidir.
  3. Gebe olan annelerin fazladan şekerli gıdalar tüketmesi bebeğin gelişmesine neden olmaz. Fazla kilo oluşumuna neden olacağı için doğum sırasında ve sonrasında anne için sorun oluşturabilir. Bu duruma dikkat edilmelidir.
  4. Bol miktarda su tüketilmesi, gebelik döneminde oluşabilecek kabızlık gibi sorunları gidermede etkili olabileceği gibi, hem bebek hem de anne adayı için oldukça sağlıklıdır.

Başlıca dikkat edilmesi gereken beslenme durumları bu şekilde olmakla birlikte, kişilerin özel durumlarına göre değişim gösterir.

Sağlıklı Ve Rahat Bir Gebelik İçin Nasıl Spor Yapılmalıdır?

Gebeliğin sağlıklı ve rahat geçirilmesi için spor yapılması gerektiği, yaygın bilinen bir gerçek olmakla birlikte, bu sporun içeriği kişiden kişiye göre değişim gösterir. Buna rağmen genel hatlarıyla bilinmesi gerekir ki, ağırlık kaldırılması veya çok uzun zaman süren sporlar anne adayına ve bebeğe zarar verir. Hafif tempolu koşu, ısınma hareketleri ile başlayan sporlar, sık çıkılan yürüyüşler, her kasın çalışmasına hitap eden sporların yapılmasına dikkat edilmelidir.

Sağlıklı Ve Rahat Gebelik İçin Nelerden Kaçınılmalıdır?

Sağlıklı ve rahat bir gebelik geçirmek, sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmek için anne adaylarının kaçınması gereken bazı maddeler ve durumlar vardır. Sigara, alkol gibi sağlığa zararlı maddelerden kaçınılmasının yanı sıra; ağır sporlardan, yüksek stresten, aşırı sıcaktan ve soğuktan, yetersiz beslenmeden de kaçınmak gerekir.

Sağlıklı ve Rahat Bir Gebelik İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sağlıklı ve rahat bir gebeliğin sağlanması için dikkat edilmesi gerekenler vardır. Özellikle sağlık durumuna, kilo alma kontrolüne, anne karnındaki bebeğin belirli aralıklardaki gelişim durumuna, spor yapılması gibi durumlara dikkat edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra giyilen kıyafete ve gidilen yerlere, muhatap olunan insanlara dahi dikkat edilmesi gerekir.

Sağlıklı Ve Rahat Bir Gebelik İçin Hangi Etkinliklerden Kaçınılmalıdır?

Sağlıklı ve rahat bir gebeliğin geçirilmesi için, ağır spor etkinliklerinden, anne adayını yoracak toplantılardan, stres içeren tartışma ve etkinliklerden kaçınılması gerekir. Bunun yerine daha sakin tempoda, anne adayını dinlendiren çeşitli etkinlikler tercih edilmelidir.

Sağlıklı ve Rahat Bir Gebelik İçin Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Sağlıklı ve rahat bir gebelik için, ilk önce anne adayı kendi üzerine düşenleri yapmalıdır. Doktor kontrolünde ve belirtilen aralıklarda anne ve bebeğin takibi yapılmalıdır. Bazı durumlarda ve bazı kadınlarda kanda ve vücuttaki besinler yeterli değildir. Bu yüzden takviye olarak vitamin alınması gerekebilir. Doktor reçetesine bağlı kalarak bu takviyelerin belirtilen aralıklarla alınması gerekir. Stresli anlardan kaçınılmalı, ağır eşyaların kaldırılma durumunun olmaması gerekir.

Bunların yanı sıra her zaman sağlıklı bir gebelik için annenin yaptıkları yeterli olmaz. Dışarıdan gelecek her türlü psikolojik, maddi ve manevi zararlara karşı en üst düzeylerde önlem alınmalıdır. Gebelik döneminde oluşan akıntılara karşı hijyen sağlanmalıdır. Çamaşırlar sıkça değiştirilmeli, giyilen kıyafetler karın bölgesinde sıkma durumlarına neden olmamalıdır.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.