tarafından - Nisan 13, 2020
174 görüntüleme

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, korona virüs tedavisi için kullanılan ve olumlu sonuçlar alan sıtma ilacı klorokini tamamen sentezlemeyi başardı. Bu sentezleme 10 gün sürdü.

Korona virüs salgını hızla yayılmaya devam edip birçok insanın canına mal oluyorken bilim dünyası bu kabusun bitmesi adına gece gündüz çalışmalar yapıyor. Türk bilim insanları da çalışmaları sayesinde oldukça katkı sağlıyorlar.

Sentezlemeyi Başardılar

ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Akdağ yaptığı açıklamada yerli imkanlarla sıtma türlerinin önlenmesi ve tedavisi için kullanılan klorokin ilacını sentezlemeyi başardıklarını belirtti.

10 Gün Sürdü

Sıtma ilacı olarak bilinen hidroksiklorokin ve klorokin ilaçlarının pek çok ülkede korona ve tedavisinde kullanıldığını belirten Akdağ, 10 günde sentezlemeyi başardıklarını açıkladı. Öncelikle klorokinin yapısını inceleyip ilacın ham madde üretimini yerlileştirmeye olanak sağlayacak yöntemi geliştirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Proje Desteği Bekliyorlar

Doç. Dr. Akdağ çalışmaları Doktora öğrencisi Gizem Ünay, Yüksek Lisans Öğrencileri Berçin Asya, Umut Aydemir ve Doruk Baykal ile yürüttüklerini açıkladı. Klorokinin içindeki etken maddeleri iki ayrı koldan sentezlemek adına kapsamlı bir çalışma yaptıklarını belirtti. Sadece deneysel olduğu için az miktarda klorokin sentezlediklerini ve proje desteği bulabilmeleri halinde büyük miktarda üretim yapabileceklerini söyledi. Ayrıca literatürde bulunmayan bazı basamakları da yöntemlerinde kullanan ekip, başarıya ulaştıkları için mutlu olduklarını ifade etti. Sıtma için kullanılan hidroksiklorokin ilacı 24 korona virüs hastasında kullanılmıştı. Altı gün sonra ise %75'inde olumlu sonuç alınmıştı.

Yayınlanan: Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.