Hakan Bozkurt
tarafından - Mart 8, 2020
5,429 görüntüleme

Koronavirüsle ilgili kabus gibi açıklama: 'Tuvalette cep telefonu kullanmak...'

Dünyaya diz çöktüren koronavirüs nedeniyle bugüne dek 3 bin 500'den fazla kişi yaşamını yitirdi. Dünya çapında 105 binden fazla kişiye bulaşan virüs, son olarak İngiltere'nin en prestijli okullarından Oxford Üniversitesi'ne sıçradı. Komşu Bulgaristan’da iki kişide virüs tespit edilirken, İtalya'da tam bir kaos ortamı hakim. İran'da yeni tip koronavirüs nedeniyle 49 kişinin daha ölmesiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 194'e çıkarken vaka sayısı da 6566 oldu. Uzmanların "tuvalette cep telefonu kullanmak koronavirüs riskini artırıyor" açıklaması ise endişe yarattı. Koronavirüse dair son dakika gelişmeleri haberimizde...

 

 

 

Koronavirüs kabusu hız kesmiyor. 105 binden fazla kişiye bulaşan virüs nedeniyle, bugüne kadar 3 bin 500'den fazla kişi yaşamını yitirdi. İtalya, Avrupa'da virüsten en kötü etkilenen ülke olarak öne çıkıyor. İran'dan ise kabus gibi açıklamalar geliyor.

 

 

Kriz ortamının hakim olduğu ülkede, 16 milyon kişinin yaşadığı bölgeleri karantina altına alındı. Bulgaristan’da ise ilk koronavirüs vakaları ortaya çıktı. Bakanlar Kurulu'na bağlı Ulusal Koronavirüs Kriz Masası Merkezi üyeleri, bugün sabah saatlerinde düzenlediği olağanüstü basın toplantısında ülkede iki kişide (Kovid-19) testlerinin pozitif çıktığını açıkladı.

 

 

Gelen son dakika haberine göre ise, İngiltere'de virüs üniversiteye sıçradı. Dünyanın en prestijli okullarından Oxford Üniversitesi'nde okuyan bir öğrencide virüs tespit edildi. Uzmanların "tuvalette cep telefonu kullanmak koronavirüs riskini artırıyor" açıklaması ise endişe yarattı. İşte koronavirüse dair gelişmeler...

 

 

Koronavirüs vakalarının 5 bin 883'e, ölü sayısının da 233'e ulaştığı İtalya'da hükümet virüsle mücadele amacıyla alınan tedbirleri daha da genişleterek ülkenin kuzeyinde 16 milyon kişinin yaşadığı bölgeleri karantina altına aldı.

 

 

Başbakan Giuseppe Conte tarafından Cumartesi'yi Pazar'a bağlayan gece geç saatlerde açıklanan yeni kararnameyle, "virüsün yayılmasını engellemek ve kontrol altına almak amacıyla" kuzeydeki Lombardia bölgesinin tamamı ile 14 vilayete giriş-çıkışlar kısıtlandırıldı.

 

 

Karar, Milano ve Venedik gibi İtalya ekonomisi ve turizm açısından önemli kentleri de kapsıyor. Karantina altına alınan yerler, Milano'nun da içinde yer aldığı Lombardia bölgesinin tamamı ile Venedik, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Padova, Treviso, Asti, Alessandria, Novara, Vercelli ve Verbano Cusio Ossola vilayetleri.

 

 

Kararnameyle bu bölgelerde "iş ya da sağlık için gerekli olmadıkça her türlü yer değiştirmelerden kaçınılması" isteniyor.

 

 

Başbakan Conte, bunun "mutlak bir yasak" olmadığını ancak güvenlik güçlerinin vatandaşları durdurarak nereye ve neden gittiklerini sorabileceğini söyledi.

 

 

İtalya'da Ocak ayı sonunda koronavirüs riski nedeniyle acil durum ilan edilmiş ve Şubat ayında da çoğunluğu Lombardia'da olmak üzere 11 kasabaya giriş-çıkış yasağı getirilmişti. Bu 11 kasabadaki karantinadan yaklaşık 50 bin kişi etkilenmişti.

 

 

Yeni kararnameden ise 16 milyon kişi etkilenecek, bu sayı İtalya'nın toplam nüfusunun dörtte birinden fazlasına denk geliyor. Alınan tedbirler, uzatma olmazsa 3 Nisan tarihine kadar geçerli olacak.

 

 

Bu bölgelerde alınan diğer önlemler arasında, cenaze törenleri de dahil olmak üzere dini ve medeni törenlerin askıya alınması da yer alıyor. İbadet mekanları ise; kalabalık oluşması önlenebilir ve insanlar arasında en az bir metrelik "güvenli mesafe" sağlanacak şekilde düzenlenirse açık kalabilecek.

 

 

Ayrıca, sinema, tiyatro, gece kulübü, müze, spor salonu, havuz ve kayak tesisleri de kapatıldı. Restoran ve kafelerinse ancak 06-18 saatleri arasında ve bir metrelik "güvenli mesafenin" sağlanması halinde açık kalabileceği belirtildi.

 

 

Koronavirüs teşhisi koyulmasa da solunum yolu enfeksiyonu belirtileri gösteren ve ateşi 37.5 derecenin üzerinde olanlara da evlerinden ayrılmamaları ve sosyal temasları minimuma indirmeleri "şiddetle" tavsiye edildi.

 

 

Bu bölgelerin yanı sıra ülke genelinde de sinema, tiyatro, gece kulübü, dans okulu, diskotek gibi mekanların faaliyetleri askıya alındı. Spor müsabakalarının da ya durdurulmasına ya da seyircisiz oynanmasına karar verildi.

 

 

İtalya'da yayımlanan gazeteler bu haberi bugün "Lombardia kapatıldı" ifadesinin ağırlıkta olduğu manşetlerle duyurdu. Kararname gece geç saatlerde yayımlandığı için gazeteler taslak metne atıfta bulundu.

 

 

Corriere della Sera, "Virüs, Lombardia kapatıldı" manşetinin altında "Sağlık sistemini krize sokan koronavirüsün ilerlemesini durdurmak için yeni tedbirler" diye yazdı.

 

 

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Luciano Fontana da baş sayfadan yayımlanan yazısında "Birkaç gün önce tahayyül edilemez gibi görünen şey gerçek oldu. Lombardia bölgesi ile Emilia Romagna, Veneto, Piemonte bölgelerinin birçok vilayeti devasa bir "güvenlik bölgesine" dönüştürüldü" diye yazdı.

 

 

La Repubblica gazetesi de "Virüs, Lombardia kapalı" başlığını kullandı. Gazete, yeni tedbirlerle "kırmızı bölgenin genişletildiğini", "İtalya'nın bir parçasının kapatıldığını" yazdı.

 

 

La Stampa gazetesi "Virüs Kuzey'in kalbini kapattı" manşetiyle çıktı. Avvenire gazetesi de yeni önlemleri, virüsün yayılmasını önlemek amacıyla çekilen bir "emniyet kemerine" benzetti.

 

 

İran'da da koronavirüs kabusu sürüyor. Ülkede yeni tip koronavirüs nedeniyle 49 kişinin daha ölmesiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 194'e çıkarken vaka sayısı da 6566 oldu.

 

 

İran'ın güneybatısındaki Ahvaz kentinde koronavirüse iyi geldiğini zannederek endüstriyel alkol tüketen 7 kişi hayatını kaybetti.

 

 

Endüstriyel alkol tüken 48 kişi zehirlenirken bazı kişiler görme yetisi kaybetti. Ahvaz Savcı Yardımcısı Ali Biravend, ölü sayısının daha da artmasından endişe duyduklarını açıkladı.

 

 

Virüsün doğruğu yer olan Çin'de ise gündem çöken karantina oteli. Yeni tip koronavirüs hastalarının karantinada bulunduğu otelde 4 kişi yaşamını yitirdi.

 

 

China Daily gazetesinin haberine göre, Fucien eyaletinin Çüencou kentinde 70 civarında kişinin bulunduğu otel, birinci katta yapılan onarım çalışmalarında meydana gelen kaza nedeniyle dün yerel saatle 19.30'da çöktü.

 

 

Yerel hükümet tarafından Kovid-19 salgınının en yoğun olduğu Hubey eyaleti ile Cıciang eyaletinin bazı bölgelerinden gelen ve Kovid-19 hastalarıyla temasa geçen kişilerin karantinada tutulması için kullanılan Şincia (Xinjia) Express Hotel’inden 9 kişi kendi imkanlarıyla çıktı.

 

 

Kurtarma çalışmalarında 42 kişi göçük altından çıkarıldı. Bu kişilerden 4’ü hayatını kaybetti, 5’inin ise durumu ağır. Bölgede arama kurtarma ve itfaiye ekiplerinin kurtarma çalışmaları sürerken binanın sahibi gözaltına alındı.

 

 

Çin'de, yeni tip koronavirüsün son günlerde belirli oranda kontrol altına alınmasıyla insanlar Bahar Bayramı’yla gittikleri şehirlerden çalıştıkları kentlere geri dönüyor.

 

 

Yerel hükümetler, kentlere dışardan gelen kişilere 14 gün boyunca kendilerini karantinaya almaları tavsiyesinde bulunurken, karantina durumu bazı bölgelerde yerel hükümetin tahsis ettiği otel ve benzeri binalarda da olabiliyor.

 

 

Kovid-19’un insan vücudundaki kuluçka süresi, salgının ilk başlarında 14 olarak açıklanmıştı. Ancak bu kuluçka süresinin bazı hastalarda 27 güne kadar çıkabildiği Çin makamlarınca açıklanmıştı.

 

 

Uzmanlar, koronavirüsle ilgili alınması gereken tedbirleri bir bir sıralarken, elleri günde birkaç kez en az 20 saniye boyunca iyice yıkamayı öneriyor. Ancak insanların yarısından fazlasının paylaştığı kötü bir alışkanlık, tüm bu çabayı hiçe sayabilir.

 

 

Pazarlama ajansı Jellybean tarafından yapılan bir ankete göre, insanların en az yüzde 54'ü cep telefonlarını tuvalete götürüyor. Bilim adamları şu anda COVID-19'un plastik, metal veya cep telefonu ekranınızın camı gibi sert yüzeylerde dokuz saat veya daha uzun süre hayatta kalabileceğine inanıyor.

 

 

Southampton Üniversitesi'nden Profesör William Keevil, Metro gazetesine açıklamalarda bulunarak, "Ellerinizi yıkıyor olabilirsiniz, ancak akıllı telefonunuzun ekranınına ve sonra da yüzünüze dokunursanız, potansiyel bir enfeksiyon yolu yaratmış olursunuz." dedi.

 

 

Yayınlanan: Gündem, Sağlık
Bunu beğenen ilk kişi ol.