tarafından - Mart 11, 2020
139 görüntüleme

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde bulunan bir araştırma grubu şu ana kadar antibiyotik direnci bulunan yapılara bile zarar verip öldüren bir antibiyotiğin tanımını yapmak için yapay zekadan yararlandı. 1928 yılında stafilokok bakterileri araştıran bilim adamı Sir Alexander Fleming, ailesiyle birlikte çıktığı iki haftalık tatilden sonra laboratuarına geri döndü. Tatil sonrası laboratuarda temizlik yapılmadığı ve bakterili yemeklerin küflendiğini gören bilim insanı aynı zamanda bakterilerin hücre kültür kabının küflü yerlerden kaçtığı görüntüsüyle karşılaştı.

Bu olayların ardından Sir Fleming dünyanın ilk antibiyotik bakteri öldürücüsünü keşfetmek için çıktığı yolda tam da bu alanda devrim yapmak istediğini ve bu devrimi gerçekleştirdiği şeklinde açıklamalarda bulundu. Ancak artık son zamanlarda güçlü bir antibiyotik keşfetmek için dikkatsiz davranan bilim insanlarına ihtiyaç duyulmuyor.

Antibiyotik İçin Yapay Zeka

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde antibiyotik üretiminde çalışan bir takım araştırmacı bilim insanı, antibiyotik için dirençli yapıda olan oluşumları bile öldüren farklı ve yeni bir antibiyotik keşfinde bulunmak için yapay zekadan yararlandı. Araştırma grubu yalnızca birkaç gün içinde 100 milyondan fazla bileşimi tarayan sistematik bir bilgisayar modellemesi tasarladı.

Geliştirilen programın insan hastalığı ile ilgili yararlı olup olmadığı görmek için incelenmekte olan altı bin ilaca programın tanıtımı yapıldı. Program modeli, bilim adamları tarafından bilinen bir antibiyotiğe benzerlik göstermeyen güçlü bir antibiyotik seçti. Bunun ardından bilim insanları, molekülün insanlara zarar verip vermememe durumunu incelemek için farklı bir modelleme kullanıldı.

Yayınlanan: Teknoloji, Sağlık
Başlıklar: yapay zeka, antibiyotik
Bunu beğenen ilk kişi ol.