tarafından - Mart 30, 2020
141 görüntüleme

Bayanların bu sorunu öğrenmesi ile aklına gelen ilk sorulardan birisi de Çikolata Kisti Hamile Kalmayı Engeller mi? oluyor. Çikolata kistleri yumurtalıklarda, karın boşluğundaki bölgelerde ya da fallop tüplerinde oluşum gösterebilir. Yumurtalıklarda oluşanlar yumurtanın kalitesine ve de fallop tüplerinin işleyişine etki etmektedir. Bu kistler hafife alınmamalı ve doktor ile tedavisine başlanmalıdır. Çünkü ilk başta hafif belirtiler verirken önemsenmezse kısırlığa kadar yol açabilir.

Çikolata Kisti Nedir?

Rahim içini döşeyen bir tabakanın rahmin dışında büyümesi ile oluşan ağrılı bir hastalıktır. Özellikle yumurtalıklarda, fallop tüplerinde ve pelvis dokusunda görülmektedir. Bilinirlik oranının düşük olması ile birlikte dünya genlinde birçok kadını etkileyen bir hastalıktır. En çok otuzlu ve kırklı yaşlardaki kadınları etkileyen hastalık, her yaş aralığında da görülebilir.

Normal dönemlerde rahim içinde bulunan ve adet sonrasında kalınlaşarak vücuttan atılan koyu eski kahverengi kanın birikmesi ile çikolata kistine rastlanmaktadır. Bu kistlerin biriken kanların renginde olması sebebiyle böyle bir isimlendirme yapılmıştır. Normal adet döneminde gelen kan renginde olan kistler gibi gerileme ve kaybolma yaşamaz.

Çikolata Kisti Nedenleri

Hastalığın sebepleri henüz kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bazı düşünceler vardır.

  • Genetik olma olasılığı yüksektir. Genellikle aile içerisinde çikolata kisti bulunan bir bireyin de bu hastalığı görme oranı olmayan bireylere göre yüksektir.
  • Geriye doğru kanama durumunda da görülebilir. Normal adet döngüsü olan bir kadında adet kanaması vajinadan atılır. Ancak bazı durumlarda ters kanama olması ile kan karın boşluğuna birikir.
  • Bağışıklık sisteminde bir sorun olması ile bilikte çikolata kisti gelişebilir.
  • Kan dolaşımı ve benzeri yollarla kan hücreleri vücudun belli bölgelerinde birikebilir.

Bu belirtilen nedenler birer tahmindir. Tam olarak açıklanamaz. Ancak bunların kombinasyonu ile de oluşma ihtimali vardır.

Çikolata Kisti Belirtileri

Bazı hastalar için belirti görülmeyebilir. Sadece muayene sırasında da hastalık saptanabilir. Kistler çok büyürse ağrı ve yırtılma oluşabilir ancak düşük ihtimal de olsa kansere de çevirme ihtimali vardır. Sıkça görülen belirtiler ise aşağıda sıralanmıştır.

  • Adet dönemindeki ağrılar
  • İlişki sırsında ağrı
  • Aşırı kanama
  • Kısırlık
  • Büyük abdest ve idrar sırasında ağrı
  • Ayrıca özellikle adet döneminde ishal, şişkinlik, yorgunluk, bulantı ve benzeri belirtiler

Ağrının derecesi çikolata kistinin derecesini de belirlemez. Bazı hastalarda büyük kistler varken hafif ağrılar görüldüğü gibi bazı hastalarda da küçük kistler varken şiddetli ağrılar görülebilir. Bu yoğun rahatsızlıkların görülmesine rağmen bazı kadınlar hamile kalmayı düşününceye kadar kistlerden haberdar olmaz. Hastalık gittikçe kötüleşebilecek bir konuma gelebilir. Çünkü karın boşluğunda biriken bir kanalın vücuttan atılma ihtimali yoktur.

Çikolata Kisti Tanısı

Ağrıya neden olabilecek durumların saptanabilmesi için öncelikle doktora danışmak gerekmektedir. Ardından doktorun belirli yöntemlerle muayene yapması gerekecektir. Bu tanı yöntemleri ise aşağıdaki gibidir.

  • Jinekolojik muayene
  • Ultrason
  • Laparoskopi
  • Manyetik rezonans görüntüleme

Aynı zamanda kanda da tümör belirtileri tanısı koyulabilir. Eğer ağrı fazlaysa ve günlük hayata etki ediyorsa kapalı ameliyat önerilir.

Çikolata Kisti Tedavisi

Çikolata kistinin tedavisi ameliyat ve ilaç yöntemi ile yapılmaktadır. Bazı zamanlarda is hem ilaç hem de cerrahi yönteme başvurmak gerekmektedir. Tedavi için öncelikle ilaç yöntemine başvurulur. Eğer başarılı olunmaz da cerrahi tedavi önerilir.

Adet dönemlerinde oluşan ağrılar için hormon takviyesi reçete edilir. Ancak çocuk düşüncesi bulunan kadınlar için bu yönteme başvurulmaz. Bu durumda cerrahi yöntem tercih edilmelidir. Cerrahi yöntem ise laparoskopik işlem olarak bilinmektedir.

Çikolata kistinin kalıcı bir tedavisi yoktur. Ne şekilde bir tedavi uygulanırsa uygulansın bireysel farklılıklar sebebiyle tekrarlama durumu değişiklik gösterebilir.

Çikolata Kisti Ameliyatı

Hasta için yapılacak cerrahi yönteminin kapalı tercih edilmesi en doğru olanıdır. Ameliyat sırasında yumurtalıklara zarar verilmemelidir. Herhangi bir şikâyeti olmadan muayene sırasında fark edilen kistler için öncelikle inceleme yöntemine başvurulur. Eğer kist 5 cm den daha büyük ise cerrahi müdahale en doğru olanıdır. Ancak çocuk düşünen ve çocuksuz kadınlar için ameliyat yöntemini düşünmemek en iyisidir.

Çikolata Kisti Kısırlığa Yol Açar Mı?

Her on kadından birinde görülen bir rahatsızlıktır. Cinsel ilişki ve adet dönemi için ağrılara sebep olması ile yaşam kalitesini düşürmektedir. Aynı zamanda yumurtalıklara etki ederek kısırlığa yol açma ihtimali de bulunuyor. Çikolata kisti rahatsızlığı bulunan kadınların %30 yada %50 si kısırlık yaşayabiliyor.

Bazı kadınlar için ağrılar ve bağırsak problemleri ile kendini belli eder. Bazen de hiç bir belirti görülmez. Bu nedenle adet sancısı çeken kadınların da muayene olmasında fayda vardır.

Çikolata Kisti Hastası Hamile Kalabilir Mi?

Sağlıklı bir kadında yumurtalıklar tüp doğrultusunda ilerler ve sperm tarafından döllendikten sonra rahim duvarına yerleşir. Ancak çikolata kisti hastası olan kadınların rahmin dışındaki dokular yüzünden yumurtaları bozulabilir. Hastalıklı dokular hem yumurtalığa hem de sperme zarar vererek kısırlığa yol açabilir.

Hafif ve orta şiddette olan çikolata kistleri için kesin olarak hamileliği engeller diye bir görüş birliği bulunmamaktadır. Ancak İleri evre çikolata kistleri için hamile kalma ihtimalini düşürdüğü bilinmektedir. Genellikle üreme döneminde olan kadınları etkilemektedir. Ancak menepoz döneminde olan kadınlarda da görüldüğü olmuştur. Bu nedenle jinekolojik muayene olmak oldukça önemlidir.

Kistler tedavi edilmezse dış gebelik görülebilir. Ayrıca hamile kalamama ve yumurtalıkları kaybetme de söz konusu olabilir. Bu yüzden genetik etkenler bulunan kadınların özellikle belli aralıklarda muayene olması gerekmektedir. Bilinmelidir ki çikolata kisti bulunan ve ilerlemiş evrede olan kadınların tedavi edilmeden çocuk sahibi olma ihtimali çok düşüktür. Tedavi uygulandıktan sonra ise hamile kalma şansı vardır. Ancak doktor muayenelerini ihmal etmemek gerekir.

Yayınlanan: Sağlık
Başlıklar: çikolata kisti, hamilelik
Bunu beğenen ilk kişi ol.