tarafından - Mart 31, 2020
85 görüntüleme

Epilasyon cilde ne tür zararlar vermektedir? sorusu pek çok kadının kafasını karıştırır. Çünkü epilasyon yöntemleri özellikle de son günlerde çok sık kullanılan lazer epilasyon kadınların en büyük problemlerinden birisi olan istenmeyen tüylerden uzun süre kurtulmanızı sağlar. Bugün çok sayıda kadın ve erkek vücudundaki tüylerden bu yöntemle kurtuluyor. Lazer epilasyonun sağlığa bir zararı olup olmadığı konusunda 1997 yılında bir açıklama yapıldı. Bu açıklamada tamamen güvenilir bir yöntem olduğu söylendi. Ancak yine de bu konudaki tartışmalar devam ediyor ve epilasyonun cilde ya da sağlığa bir zararı olup olmadığı sorusu merak ediliyor.

Lazer Epilasyonu Tüyleri Nasıl Yok Eder?

Lazer epilasyonunun tüyleri yok etme sistemi ışın yollamasına dayanır. Vücudumuzdaki kıl köklerinde bulunan melamin adlı madde bu ışını kendisine çeker. Daha sonra gönderilen ışın bu köklere uygulanırken bir ısı enerjisi oluşur. Bu ısı enerjisi sayesinde kıl kökü tamamen yanar.

Bir kaç uygulamadan sonra bu yanma işleminin düzenli olarak uygulanması ile kıl kökü zayıflar. Belirli bir süre sonra hiç çıkmayabilir. Ya da çok zayıf bir şekilde çıkmaya devam eder. Sürekli ağda ile ya da evlerdeki küçük epilasyon aletleri ile uğraşmaktansa bu çözüm çok daha pratik ve kesin bir çözüm sunar. Bu yüzden bugün pek çok kişi, özellikle kadınlar lazer epilasyon yaptırmaktadır.

Epilasyon Sonrası Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Lazer epilasyon özellikle kış aylarında yapılır. Yani kışın fazla güneş görünmeyen zamanlarda yapılması tavsiye ediliyor. Çünkü operasyon sonrası lazer epilasyon uygulanan bölge güneşle temas ederse kızarıklık ya da renk değişikliği gibi sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Ayrıca operasyonun yapıldığı gün, çok sıcak bir suyla duş alınmaması ya da hamama gidilmemesi de öneriliyor.

Yaklaşık olarak üç hafta güneşle doğrudan temastan kaçınılması gerekiyor. Ayrıca güneşe çıkılması gerekiyorsa da yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanılması şart. Eğer epilasyon işlemi devam ediyor ve iki seans arasındaki zamandaysanız tüyleri kökünden alacak bir şey yapmamalısınız. Bunlara dikkat edildiği takdirde cildinizde epilasyondan kaynaklı herhangi bir iz kalmıyor.

Lazer Epilasyondan Sonra Ne Kadar Zaman İçerisinde Tüylerde Azalma Görülür?

Eğer sertifikalı ve güvenilir bir sağlık merkezinde lazer epilasyon yaptırırsanız, epilasyon sonrasında size dikkat etmeniz gereken şeyler konusunda bilgi verilir. Verilen tavsiyelere uyarsanız herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Operasyonun hemen ardından en az iki saat epilasyon yapılan bölgenin kaşıma ya da tahriş edici herhangi bir şeyden uzak tutulması gerekiyor. Epilasyon sonrasında tüylerinizin kendi kendine köklerinden düştüğünü ve azaldığını göreceksiniz. Ancak bir süre sonra dökülen tüyleriniz tekrar çıkmaya başlar. Bir dahaki lazer epilasyon seansına kadar tüylerinizi kökünden almamalısınız. Belki tıraş edebilirsiniz, ama seansa geldiğinizde tüy köklerinizin yerinde olması gerekiyor. İki lazer epilasyonu seansının ortasında cımbız, ip ya da herhangi bir şekilde tüylerinizi kökünden alırsanız lazer epilasyonu başarısız olur.

Epilasyon makinesinin işlevini yerine getirmesi için, kıl köklerinizi görmesi gerekir. Bu yüzden her seansta köklere doğrudan işemesi için bu zorunludur. Genel olarak daha kalın kıl ve tüyler bir kaç seanstan sonra azalır ya da hiç çıkmamaya başlar. Ama daha ince olanlar buna biraz direnir. Onlarda da bir azalma ve seyrelme görülse de tamamen yok olmaları için biraz daha süre gereklidir.

Lazer Epilasyonun Yol Açabileceği Yan Etkiler

Kıl köklerinin hiç çıkmaması amacını sağlayan lazer epilasyonun herhangi bir zararının olup olmadığı çok tartışılıyor. Bilimsel olarak pek çok uzman bu konuda herhangi bir yan etki olmayacağına dair bir açıklama yaptı. Ama konunun halen tartışmalı olmasının nedeni sağlık merkezi ya da klinikte kullanılan lazer makineleri arasındaki farklardır. Bütün lazer makineleri klaspesifik değildir.

Klaspesifik olmayan bir lazer epilasyon makinesi, kıl köklerine çok daha derinden etkiler. Cilt yapınıza bağlı olarak çok daha derine işleyen bu makineler ciltte tahrişe ya da kızarıklığa neden olabiliyor. Bu tarz makineler çok daha etkili olsa ve sizi tüylerinizden çok daha kısa bir sürede kurtarsa da, olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden lazer epilasyon yaptırmak isteyen birisi güvenilir ve yetkin bir sağlık merkezi seçmelidir. Ayrıca bu merkezde işlemin uzman birisi tarafından uygulanıp uygulanmadığına dikkat etmelidir.

Lazer Epilasyon Ne Zaman Zararlı Olur?

Lazer epilasyonun teknik olarak herhangi ciddi bir zarara yol açmadığı kabul edilir. Derin bir kızarıklık ya da tahrişe yol açmaz. Ancak yukarıda belirtildiği gibi, hangi makinenin kullanıldığına özen gösterilmelidir.

Eğer hassas bir cilt yapısına sahipseniz epilasyon yaptıracağınız sağlık merkezinin makineleri konusunda uzman birisinin görüşünü almalısınız. Bununla birlikte seçeceğiniz sağlık merkezi kesinlikle profesyonel bir cilt uzmanı bulundurmalıdır. İşlemi yapan kişi de epilasyon konusunda deneyimli ve yetkin olmalıdır. Ayrıca operasyon öncesi ve sonrasında verilen tavsiyelere kesinlikle uymalısınız.

Uymadığınız takdirde mesela cildiniz operasyon sonrasında korunaksız olarak çok fazla güneşe maruz kalırsa cilt lekeleri sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Operasyon sonrasında, cildinizin tahriş olmaması konusunda özenli davranmalısınız. Çünkü bu dönemde cildinizde oluşacak bir tahriş ya da leke kalıcı olabilir ve uzun süre geçmeyebilir. Aslında bu da epilasyonun yol açabileceği en ciddi tehlike olarak kabul edilebilir.

Kimler Lazer Epilasyon Yaptırabilir?

Lazer epilasyonunu kimlerin yaptırabileceği konusunda bir sınırlama yoktur. İsteyen herkes yaptırabilir. Ama kıl ve tüyleri daha koyu renkli ve sert olanlar biraz daha şanslıdır. Çünkü bu tarz tüylere epilasyon makinesinin işlemesi daha kolay olur. Ama zayıf ve soluk renkli tüylere sahip olanlar için lazer epilasyon çok daha az etkilidir. Öte yandan cildinizin hassas olup olmaması da bu konuda önemlidir. Ayrıca sağlığınızı riske atmamak için mutlaka gerekli sertifikalara sahip, cilt uzmanlarının operasyonlara girdiği ve de mutlaka yeterli koşullara sahip olan bir sağlık merkezi seçmelisiniz.

Yayınlanan: Sağlık
Başlıklar: epilasyon, cilt sağlığı
Bunu beğenen ilk kişi ol.