tarafından - Nisan 13, 2020
190 görüntüleme

Herkesin sağlıklı ve kaliteli bir uykunun önemi nedir? Konusunda bilgi edinmesi gerekir. Bu konu, her bir birey için önem taşır. Uyku üzerine sayısız araştırmalar yapılmıştır. Yapılan Araştırmalar uykunun insan yaşamına etkileri ortay konulmuştur.

Sağlıklı bir yaşam için iyi bir uykuya ihtiyaç vardır. Burada iyi ve kaliteli uykunun altını çizmek gerekir. Her uyku kaliteli değildir. Önemli olan kaliteli uyku uyumaktır. Kaliteli bir uykunun insan sağlığına katkıları çok fazla. Aynı zamanda kalite uyku yaşam kalitesi açısından da oldukça önemli. Yeteri kadar uyumamak ya da iyi uyuyamamak insanların yaşam kalitesini düşürür. Buna bağlı olarak kişilerin aile, iş ve sosyal yaşantıları olumsuz etkilenir.

Uykunun Önemi

Uyku, hayati bir öneme sahiptir. Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından bir tanesidir. Bireyin sağlığını koruması, sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için iyi uyuması gerekir. Yaşamsal bir takım fizyolojik onarımlar uyku esnasında gerçekleşir. Sağlığın korunabilmesi için bu onarımların yapılması gerekir. Dolayısıyla düzenli ve kaliteli uyku uyunmazsa bütün bunlar gerçekleşemez. Bunun sonucunda da birey sağlığını kaybeder.

Uykunun Sağladığı Faydalar

İyi yani kaliteli uyku pek çok fayda sağlamaktadır.

İşte bunlar;

  • Hafızayı güçlendirir.
  • Vücutta bulunan zararlı toksinlerin atılımını sağlar.
  • Obeziteyi engeller
  • Hormon salınımını düzenler.
  • Biyolojik saatimizin düzgün çalışmasını sağlar.
  • Öğrenme becerisini artırır.
  • Kanser oluşumunu önemli ölçüde azaltır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Buna bağlı olarak hastalıklara karşı vücut direnç kazanır.
  • Kalp krizi ve felç riskini azaltır.
  • Konsantrasyon gücünü artırır.
  • Yaşlanmayı geciktirir.
  • Çocuklarda hiperaktiviteyi önler.

Görüldüğü gibi uykunun faydaları oldukça fazla. Herkes uyku düzenine dikkat etmeli ve gereken özeni göstermelidir.

Kaliteli Bir Uyku için Ne Yapılabilir?

Uzmanlar kaliteli bir uyku için yapılabilecek birçok şey olduğunu söylüyor. Özellikle uyku öncesinde yapılacaklar listesi dikkat çekiyor. Herkes bunları uygulayarak uyku düzenini sağlayabilir. Bireylerin sağlıklarını korumaları için bu bir gerekliliktir.

Aynı Saatte Yatmak ve Aynı Saatte Kalmak

En önemli maddelerden biridir. Aynı zamanda bu maddeyi yerine getirmek son derece kolay. Her gün aynı saatte yatılıp kalkılması gerekir. Böylece tam bir uyku düzeni sağlamak mümkün olur. Bu düzenin ertelenmeden hayata geçirilmesi gerekir. Bu uygulanmaya başlandığında birkaç gün içinde kişi bu düzene alışmaya başlar. Her gece aynı saatte uykusu gelir ve her sabah aynı saatte uyanır. Böylece kendine göre bir düzen kurmuş olur.

Uyku Öncesinde Yemek Yememek

Birçok insan yatmadan önce bir şeyler atıştırma ihtiyacı hisseder. Bu atıştırmalar uykuyu olumsuz etkiler. Kişi yemek yiyerek yattığında mide yenilenleri hazmetmede zorlanır. Midede başlayan rahatsızlık uykunun kaçmasına ve rahatsız bir uykuya neden olur. Dolayısıyla bu durumda uyku kalitesini bozar. Bu nedenle, yatmadan önce bir şeyler tüketilmesi önerilmez. Bunun yerine, ılık bir bardak süt içilmesi yerinde olacaktır.

Yatak Odasını Serin Tutmak

Yatak odasının ısısı da uyku üzerinde oldukça etkili. Çok sıcak ya da tam tersi çok soğuk bir oda uyku üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Dinlendirici ve kaliteli bir uyku için beynin ve bedenin sıcaklığının normalden bir derece daha düşük olması gerekir. Yani yatılan odanın ideal sıcaklığının on sekiz derece civarında olması kaliteli bir uyku için yeterlidir.

Yatak Odası Işığı

Herkes farklı koşullarda uyumayı tercih etmektedir. Bazı insanlar tamamen karanlıkta uyumayı tercih ediyorken bazı insanlar loş ışığı tercih ederler. Ancak yapılan araştırmalar bir gerçeği ortaya koymaktadır. Vücudun biyoritminin düzenlenmesinde melatonin hormonu büyük öneme sahiptir. Bu hormonun salgılanabilmesi için karanlık bir ortamın varlığı gereklidir. Bunun için yatağa geçilmeden en az bir saat önce odanın loş bir hale getirilmesi gerekir. Böylece odanın ışık dengesi sağlanmış olur.

Konuya dair önemli diğer bir husus ise elektronik cihazların ekranından gelen mavi ışıktır. Bilindiği gibi cihazların ekranında mavi ışık durmadan yanıp söner. Bu rahatsız edici bir etkiye sahiptir ve uykuyu bölebilir. Bu nedenle; bu ışıklara da dikkat edilmesi gerekir. Son olarak uykudan bir saat önce elektronik cihaz kullanımının bırakılması önerilir. Uyku öncesinde bu cihazlarla zaman geçirmek uykunun kaçmasına neden olabilir.

Uyku Öncesinde Yatakta Fazla Zaman Geçirmek

Uyumak için yatağa girildiğinde eğer dalmak için yatakta yirmi dakikadan fazla süre geçiyorsa bu durum uykuyu olumsuz etkiler. Yirmi dakika boyunca uykuya dalınamıyorsa hemen yataktan çıkılmalıdır. Zira, yatakta geçirilen bu süre uykunun tamamen kaçmasına ve sinirlerin gerilmesine neden olur. Bu süreyi yatak dışında geçirmek doğru olacaktır. Başka bir odaya gidilip uyku gelene kadar biraz kitap okunabilir ya da başka bir şeylerle meşgul olunabilir.

Yatağın içinde dönüp durmak yerine odayı terk etmek gerekir. Böylece beyin burayı uykuyla bağdaştırır. Böylece kişi yatağında çok daha kaliteli bir uyku uyuma şansı elde eder.

Kahve ve Çay Gibi İçecekleri Tüketmemek

Gün içinde çay ve kahve en sık tüketilen içeceklerdir. Bilindiği gibi bu tür içecekler sinir sistemini uyarıcı özellik taşımaktadır. Bu içeceklerin uykudan önce alınması uyku düzenini alt üst eder. Bu nedenle; uykudan on iki saat önce bu içeceklerin tüketimi kesilmelidir. Zira, bu içeceklerin etkileri on iki saat süresince vücutta kalmaktadır. Bu durum göz önüne alındığında bu içeceklerin sabah ve öğlen saatlerinde içilmesi çok daha doğru olur.

Alkol Tüketimi

Alkolün rahatlamaya yardımcı olduğu ve bu sayede rahat bir uyku uyunacağı kanısı yaygındır. Ancak; bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Yüksek miktarlarda alkol tüketildiğinde uyku kalitesi ciddi oranda etkilenir. Alkol tüketimi mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır.Özellikle akşam saatlerinde alkol alımı uyku üzerinde etkilidir.

Yayınlanan: Sağlık
Başlıklar: sağlık, uyku
Bunu beğenen ilk kişi ol.